MCQs on Ayurvedic Pharmacy -4

1:-The ratio of lasuna, ksheera and jala in the preparation of lasuna ksheera is

A:-1:4:16
B:-1:8:32
C:-1:8:8
D:-1:2:4

Correct Answer:-Option-A

2:-The ksheera of which among the following plants is used in ksharasutra?

A:-Desmodium gangeticum
B:-Euphorbia nerifolia
C:-Phyllanthus emblica
D:-all the above

Correct Answer:- Option-B

3:-Prameha hara kwatha among the following is

A:-nisha kathakadi
B:-drakshadi
C:-sahacharadi
D:-gandharva hasthadi

Correct Answer:- Option-A

4:-Vasa is an ingredient of

A:-chiruvilwadi kasahayam
B:-dasamoola katuthrayam kashayam
C:-sahacharadi kashayam
D:-nisha kathakadi

Correct Answer:- Option-B

5:-The yoga a that is advised as hima kwatha among the following is

A:-ashtavargam
B:-sapthasaram
C:-drakshadi
D:-patola katurohinyadi

Correct Answer:- Option-C

6:-The time of addition of sarjarasa in pindathiala is

A:-at the beginning
B:-in between
C:-just before filtering
D:-as patrapaka

Correct Answer:- Option-D

7:-The dose of sneha kalpana generally is

A:-one karsha
B:-two pala
C:-one pala
D:-two karsha

Correct Answer:- Option-C

8:- Bastha mootra is used for the processing of

A:-sarjarasa malaharam
B:-vilwadi gudika
C:-dhanwantharam gudika
D:-ilaneer kuzhampu

Correct Answer:- Option-B

9:-Panchakola and saindhava are the major ingredients in

A:-shadpala ghritha
B:-thikthaka ghritha
C:-gugguluthikthaka ghritha
D:-murivenna

Correct Answer:- Option-A

10:-Ingredient of yogaraja guggulu gudika among the following

A:-rasasindoora
B:-mandooram
C:-loha saram
D:-all the above

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email