MCQs on Indian Systems of Medicine (Netra) - 10

1:-Jangala mamasa and ghee is a content of which Putapaka

A:-Prasadhana
B:-Snehana
C:-Lekhana
D:-None

Correct Answer:- Option-A

2:-Electroretinography (ERG) is useful in detecting functional abnormalities of

A:-Optic nerve
B:-Ganglion cells
C:-Visual pathway
D:-Outer retina upto bipolar cell layer

Correct Answer:- Option-D

3:-Which one is an Athiyoga lakshana of Putapaka?

A:-Pain
B:-Watering
C:-Discharge
D:-None

Correct Answer:- Option-A

4:-NPCB definition of blindness in India is

A:-VA < 3/60 or central visual field < 10° in better eye
B:-VA < 6/60 or central visual field < 20° in better eye
C:-VA < 1/60 in better eye
D:-No light perception

Correct Answer:- Option-A

5:-As per AH shukla mandala becomes पक्वोदिुम्बरसड़्कनानशिम् in

A:-Rektha adhimantha
B:-Sashopha akshipaka
C:-Rektha abhishyantha
D:-Akshipakathiya

Correct Answer:- Option-B

6:-Recurrent non-granulomatous uveitis, aphthous ulcer, genital ulcer and erythema multiforme are features of

A:-Vogt-Koyanagi Harada syndrome
B:-Bechet's disease
C:-Usher's syndrome
D:-None

Correct Answer:- Option-B

7:-Which Marma Abhigatha results in blindness?

A:-Avartha
B:-Sthapani
C:-Apanga
D:-Both avartha and apanga

Correct Answer:- Option-D

8:-Munson's sign is seen in

A:-Morgagnian cataract
B:-Keratoconus
C:-Endophthalmitis
D:-Trachoma

Correct Answer:- Option-B

9:-Buphthalmos is a feature of

A:-Secondary glaucoma
B:-Primary angle closure glaucoma
C:-Congenital glaucoma
D:-Absolute glaucoma

Correct Answer:- Option-C

10:-Arterial pulsation in the optic disc is seen in

A:-Normal subjects
B:-Glaucoma
C:-Diabetic retinopathy
D:-None

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email