MCQs on Indian Systems of Medicine (Netra) - 9

1:-Which of the following is a Pithaja Asadhya roga as per Susrutha?

A:-Gambheera
B:-Hriswajadya
C:-Pooyasrava
D:-Alaji

Correct Answer:- Option-B

2:-Refractive Index of normal cornea is

A:-1.33
B:-1.37
C:-1.48
D:-1.42

Correct Answer:- Option-B

3:-Asastra-Krith vyadhi as per Susrutha

A:-Amloshitha
B:-Anilaparyaya
C:-Anyathovata
D:-All

Correct Answer:- Option-A

4:-Select the condition(s) in which madarosis of eyebrows are seen 

(a) Leprosy 
(b) Myxoedema 
(c) Tuberculosis 
(d) Trachoma 

A:-(a) only 
B:-(a) and (b) 
C:-(b) and (d) 
D:-all 

Correct Answer:- Option-B 

5:-The pramana of Dosha Hara Mukha Alepa as per AH 

A:-1 angula 
B:-1/4 angula 
C:-1/2 angula 
D:-1/3 angula 

Correct Answer:- Option-B 

6:-Which bone is not a part of orbit? 

A:-Frontal 
B:-Sphenoid 
C:-Temporal 
D:-Palatine 

Correct Answer:- Option-C

7:-Shiraseka with water (िशिरिस वानिर अवसेचिनम्) is indicated in

A:-Athipravishta netra
B:-Vilampini netra
C:-Pradhama patalashketha
D:-None

Correct Answer:- Option-B

8:-Anjana which can be used regularly for Drishti Balavridhi according to Susrutha is

A:-Bhadrodaya anjana
B:-Triphala mashi
C:-Kshudra anjana
D:-None

Correct Answer:- Option-A

9:-Which among the following is a contra indication for Armacheda as per AH?

(a) Drishtipraptha
(b) Krishna praptha
(c) Sira avritha
(d) Mamsa avritha

A:-(a)
B:-(a), (c) and (d)
C:-(b)
D:-None

Correct Answer:- Option-B

10:-Bashpa sveda of nayana is indicated in mild degree of

A:-Anjana pidaka
B:-Pothaki
C:-Nayana abhigatha
D:-Krichronmeela

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email