MCQs on Indian Systems of Medicine (Netra) - 8

1:-As per Ashtanga Sangraha nasya done in Navaprathisyaya will lead to

A:-Dushtaprathisyaya
B:-Thimira
C:-Chardi
D:-Manyasthamba

Correct Answer:- Option-A

2:-Vamana dravya for Ksheerapa in Kukkoonaka as per AH

A:-Vacha, Kshoudra, Sthanya
B:-Madana, Madhu, Yashti
C:-Saindava, Krishna, Apamarga beeja, Sthanya, Gritha and Madhu
D:-None

Correct Answer:- Option-C

3:-"Splashed potato" appearance in fundus examination is a feature of

A:-BRVO
B:-CRAO
C:-Ischemic CRVO
D:-Non Ischemic CRVO

Correct Answer:- Option-C

4:-Quantity of Tharkshya in Sitha Manashiladhi anjana

A:-Pala
B:-Karsha
C:-Ardha pala
D:-Ardha karsha

Correct Answer:- Option-C

5:-As per AH Grithamakshika anjana is best for

A:-Siraharsha
B:-Sirolpadha
C:-Sirapitaka
D:-Sirajala

Correct Answer:- Option-B

6:-Egg yolk lesion in macula is seen in

A:-Stargardt's disease
B:-Best's disease
C:-Coat's disease
D:-Eales' disease

Correct Answer:- Option-B

7:-Presence of Leber cells in follicles is the characteristic feature of

A:-Trachoma
B:-VKC
C:-Herpes simplex conjunctivitis
D:-Steven Johnson's syndrome

Correct Answer:- Option-A

8:-Dhoomapana is Paschat karma of

A:-Tarpana
B:-Pudapaka
C:-Both
D:-None

Correct Answer:- Option-C

9:-Which is not correct in case of Stargardt's disease?

A:-Macular dystrophy
B:-Acquired disease
C:-Beaten bronze macula
D:-Snail slime reflex

Correct Answer:- Option-B

10:-Eccentric proptosis is not seen in

A:-Ethmoidal sinus tumor
B:-Lacrimal gland enlargement
C:-Thyro toxicosis
D:-Orbital roof fracture

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email