MCQs on Indian Systems of Medicine (Netra) - 5

1:-Which corneal layer is unable to regenerate?

A:-Stroma
B:-Bowman's membrane
C:-Dua's layer
D:-Descemets membrane

Correct Answer:- Option-B

2:-Shalaka made from which material is good for Ropana anajana

A:-Tamra
B:-Loha
C:-Swarna
D:-Roupya

Correct Answer:- Option-B

3:-Indication of maricha anjana as per AH

A:-Shudha shukla
B:-Doshandha
C:-Valasagradhitha
D:-Kaphajathimira

Correct Answer:- Option-B

4:-Normal central corneal thickness

A:-0.49 - 0.56 mm
B:-0.7 - 0.8 mm
C:-0.39 - 0.490 mm
D:-0.15 - 0.39 mm

Correct Answer:- Option-A

5:-Which is NOT an ingredient of Shanmakshika gulika?

A:-Maricha
B:-Thutha
C:-Thapya
D:-Loha

Correct Answer:- Option-D

6:-Kasha mashi is indicated for

A:-Shudha shukla
B:-Shushkashi paka
C:-Kaphaja thimira
D:-Savrana shukla

Correct Answer:- Option-B

7:-Tinnitus and vertigo is seen in

A:-Vatha abhishyandha
B:-Vatha adhimandha
C:-Anyatho vatha
D:-Vatha paryaya

Correct Answer:- Option-B

8:-Total number of Yapya roga as per Susrutha

A:-9
B:-12
C:-7
D:-15

Correct Answer:- Option-C

9:-As per AH arma chikitsa can be adopted in

A:-Siraharsha
B:-Sirajala
C:-Pishtaka
D:-Parvani

Correct Answer:- Option-B

10:-As per AH micropsia and macropsia is a feature of Thimira when dosha is in

A:-Prathama patala
B:-Dwithiya patala
C:-Thrithiya patala
D:-Chathurtha patala

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email