MCQs on Indian Systems of Medicine (Netra) - 7

1:-Normal light adaptation time

A:-5 min
B:-5 sec
C:-15 sec
D:-30 min

Correct Answer:- Option-A

2:-As per Susrutha, which sandhi is affected in Upanaha?

A:-Kaneenaka
B:-Drishtisandhi
C:-Apanga
D:-None

Correct Answer:- Option-B

3:-Pain is a feature of which linga nasha upadrava 

A:-Avarthaki 
B:-Chandraki 
C:-Rajimathi 
D:-Chinnamshu 

Correct Answer:- Option-D 

4:-Select cause of miosis among the following : 

(a) Horner's syndrome 
(b) During sleep 
(c) Hyperpyrexia 
(d) Systemic morphine 

A:-(a) only 
B:-(c) and (d) 
C:-(a) and (d) 
D:-all 

Correct Answer:- Option-D

5:-Flower petal appearance in fundus fluorescein angiogram is seen in

A:-CSR
B:-ARMD
C:-CME
D:-DR

Correct Answer:- Option-C

6:-Linga nasha vedha is contra indicated in patience with

A:-Peensa
B:-Kasa
C:-Karna shoola
D:-All

Correct Answer:- Option-D

7:-Type of Moordha thaila indicated in Thimira is

A:-Abhyanga
B:-Parisheka
C:-Pichu
D:-Vasthi

Correct Answer:- Option-D

8:-Select the cause of Bitemperal Hemianopia among the following 

A:-Optic neuritis 
B:-Pituitary tumor 
C:-Tobacco amblyopia 
D:-Anterior ischemic optic neuropathy 

Correct Answer:- Option-B 

9:-Choose objective method of refraction from the following 

A:-Trial and error method 
B:-Astigmatic fan test 
C:-Retinoscopy 
D:-Fogging method 

Correct Answer:- Option-C 

10:-The duration (matra) of kshara paryoga in vartma roga as per AH is 

A:-100 
B:-50 
C:-200 
D:-10 

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email