MCQs on Indian Systems of Medicine (Netra) - 6

1:-Which Sandhigatha roga is not mentioned in Ashtanga hridaya?

A:-Kapha srava
B:-Jala srava
C:-Pitha srava
D:-Rektha srava

Correct Answer:- Option-C

2:-As per Susrutha Parvanika is

A:-Chedya roga
B:-Bhedya roga
C:-Lekhya roga
D:-Ashastrakrit

Correct Answer:- Option-A

3:-लेखनानिन परं िनिम: is for

A:-Thriphaladi mashi
B:-Mahaneela goolika
C:-Shankadhi anjana
D:-Danta varthi

Correct Answer:- Option-A

4:- यस्य धौतानिन धौतानिन सम्बध्यन्ते पुनः पुनः is the feature of

A:-Klishta vartma
B:-Klinna vartma
C:-Aklinna vartma
D:-Kardama vartma

Correct Answer:- Option-C

5:-Which one is a NOT a Pilla roga as per Ashtanga Hridaya?

A:-Shushkashi paka
B:-Amloshita
C:-Vatha abhishyanda
D:-Alpa shopha

Correct Answer:- Option-C

6:-As per Ashtanga Hridaya eye become रानगेण बन्धूकनिनभम् in

A:-Pitha adhimantha
B:-Rektha abhishyanda
C:-Rektha adhimantha
D:-Sashobha akshipaka

Correct Answer:- Option-C

7:-As per Susrutha day blindness (िदिवान न पश्येत्..) is a feature of

A:-Kabha vidagdha
B:-Pitha vidagdha
C:-Parimlayi
D:-Gambheera

Correct Answer:- Option-B

8:- पूवरभक्तम् िहितम् सिपरः is indicated in

A:-Anyathovatha
B:-Vatha abhishyanda
C:-Pithaja thimira
D:-Pitha abhishyanda

Correct Answer:- Option-A

9:-Ocular manifestation of Vitamin B1 (thiamine) deficiency includes

A:-Xerophathalmia
B:-Vitreous heamorrhage
C:-Zonular cataract
D:-Retrobulbar neuritis

Correct Answer:- Option-D

10:-Which among the following is a type of Shalaka Yantra?

A:-Gandupada mukha
B:-Simha mukha
C:-Nandhi mukha
D:-Kaka mukha

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Follow by Email

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email