MCQs on Indian Systems of Medicine (Netra) - 4

1:-As per Susrutha Drishti nasha occurs in Vathika Adhimantha by

A:-7 days
B:-Suddenly
C:-3 days
D:-6 days

Correct Answer:- Option-D

2:-Netra seka with Masthu is indicated in

A:-Lekhana ayoga
B:-Lekhana athiyoga
C:-Tharpana athiyoga
D:-Tharpana ayoga

Correct Answer:- Option-B

3:-Apanga marma is, as per AH

A:-Asthi marma
B:-Sandhi marma
C:-Snayu marma
D:-Sira marma

Correct Answer:- Option-C

4:-Select the method of sterilization which kills bacteria, spores and viruses

A:-Boiling
B:-Steaming
C:-Autoclaving
D:-Cleaning with spirit

Correct Answer:- Option-C

5:-The removal of contents of the eye ball leaving behind the sclera is called

A:-Evisceration
B:-Vitrectomy
C:-Enuclaeation
D:-Sclera buckling

Correct Answer:- Option-A

6:-Avarta marma is, as per AH

A:-Sandhi marma
B:-Snayu marma
C:-Asthi marma
D:-Sira marma

Correct Answer:- Option-A

7:-Enucleation is indicated in

A:-Panophthalmitis
B:-Endophthalmitis
C:-Retinoblastoma
D:-Vitreous hemorrhage

Correct Answer:- Option-C

8:-उष्णे सम्कनोचिमानयानित छानयानयानम् पिरसपरित is seen in

A:-Vathika kacha
B:-Pithaja kacha
C:-Kaphaja kacha
D:-Kaphaja linga nasha

Correct Answer:- Option-D

9:-In Kapha Vidhagdha drishti when dosha is in Third patala there is

A:-Divandhatha
B:-Ratri andhatha
C:-None
D:-Drishtisankocha

Correct Answer:- Option-B

10:-As per AH dose of Rasakriya (theekshna) anjana

A:-One Harenu
B:-One Vella
C:-Three Harenu
D:-None

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email