MCQs on Indian Systems of Medicine (Netra) - 3

1:-Nishpava ardhadhalakrithi is a feature of

A:-Sirashukla
B:-Pakathyaya shukla
C:-Kshathashukla
D:-Akshipakathyaya

Correct Answer:- Option-B

2:-Shastra used for Bedhana of Upanaha as per AH is

A:-Vreehi mukha
B:-Mandalagra
C:-Vridhipathra
D:-Uthpala pathra

Correct Answer:- Option-A

3:-Akshipaka chikitsa is advised for

A:-Puyasrava
B:-Puyalasa
C:-Parvani
D:-Sirashukla

Correct Answer:- Option-B

4:-Lekhana Athiyoga lekshana as per AH

(a) Ruk
(b) Pakshma shatha
(c) Vathmasramsa
(d) Srava

A:-(a)
B:-(a) and (b)
C:-(a), (b) and (c)
D:-All

Correct Answer:- Option-C

5:-Thamala patradhi varthi is indicated for

A:-Shuklagatha roga
B:-Krishnagatha roga
C:-Dristhigatha roga
D:-Sarvakshi roga

Correct Answer:- Option-B

6:-In Vathika thimira Susrutha advices to take Thriphala choorna with

A:-Thaila
B:-Gritha
C:-Madhu
D:-Thriphala kwatha

Correct Answer:- Option-A

7:-Bhavana dravya of Pushpakasisa anjana

A:-Vara rasa
B:-Surasa rasa
C:-Yashti rasa
D:-Darvi rasa

Correct Answer:- Option-B

8:-Sympathetic Ophtalmitis is due to

A:-Congenital
B:-Penetrating ocular injury
C:-Viral infection
D:-None

Correct Answer:- Option-B

9:-Which is NOT a feature of superior orbital fissure syndrome?

A:-Vision loss
B:-Ptosis
C:-Pain
D:-Ipsilateral ophthalmoplegia

Correct Answer:- Option-A

10:-Indication of Mahaneela gudika

A:-Shudha shukla
B:-Ajaka
C:-Savrana shukla
D:-Sira shukla

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email