MCQs on Indian Systems of Medicine (Netra) - 2

1:-Select the drug which is NOT mentioned in seesashalaka samskara vidhi? 

A:-Brigna rasa 
B:-Darvi rasa 
C:-Sreshta rasa 
D:-Yashti rasa 

Correct Answer:- Option-B 

2:-In AH jeevaniya gana grita nasya is mentioned in 

A:-Pithaja thimira 
B:-Vadhika thimira 
C:-Rekthaja thimira 
D:-Pitha adhimanda 

Correct Answer:- Option-A 

3:-Hard exudates during fundus examination are seen in 

A:-Coat's disease 
B:-Diabetic retinopathy 
C:-Hypertensive retinopathy 
D:-All 

Correct Answer:- Option-D 

4:-Which among the following is a precipitating factor for an attack of acute congestive glaucoma? 

A:-Dim illumination 
B:-Exposure to bright light 
C:-Use of myotics 
D:-None 

Correct Answer:- Option-A 

5:-For how many days is eye bandaging advised after armacheda 

A:-3 
B:-5 
C:-6 
D:-7 

Correct Answer:- Option-D

6:-For how many days is eye bandaging advised after lekhana

A:-3
B:-5
C:-6
D:-7

Correct Answer:- Option-B

7:-Dvinishadhi varthi is specifically indicated for

A:-Uthklishta
B:-Kukoonaka
C:-Pothaki
D:-Kardhama

Correct Answer:- Option-B

8:-Slow progression (िचिर वृद्धिद) is a feature of which Arma

A:-Prasthari
B:-Adhimamsa
C:-Shukla
D:-Snayu

Correct Answer:- Option-C

9:-As per AH which Yantra is used for pakshmodharana (epilation) in pakshmakopa

A:-Badisha
B:-Sandamsha
C:-Suchi
D:-Koorcha

Correct Answer:- Option-B

10:-As per AH Veekshana akshamatva is a feature of

A:-Sirol patha
B:-Siraharsha
C:-Shonitharma
D:-Shookthika

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email