MCQs on Indian Systems of Medicine (Netra) - 1

1:-Shastra used for chedana and lekhana is

A:-Badisha
B:-Mandalagra
C:-Vreehi mukha
D:-Kusha patra

Correct Answer:- Option-B

2:-As per Susrutha anjana done just after nasya wil cause

A:-Dosha utklesha
B:-Drik bala kshaya
C:-Samrambha and shoola
D:-Adhimantha

Correct Answer:- Option-C

3:-Tarpana with vasa is indicated in

A:-Nakthandya
B:-Vathika thimira
C:-Krichronmeela
D:-All

Correct Answer:- Option-D

4:-Dhoomapana is paschat karma of

A:-Nasya
B:-Tarpana
C:-Pudapaka
D:-All

Correct Answer:- Option-D

5:-Ends (mukha) of shalakashastra as per Ashtanga Hridaya (AH) is

A:-Kuravaka akriti
B:-Mukula akriti
C:-Kalaya akriti
D:-None

Correct Answer:- Option-A

6:-Age limit of Siravedha as per AH is

A:-18-80 yr
B:-10-70 yr
C:-7-80 yr
D:-16-70 yr

Correct Answer:- Option-D

7:-Shastra used for Kuttana is

A:-Vetasa patra
B:-Koorcha
C:-Kushapatra
D:-Kuttari

Correct Answer:- Option-B

8:-Which is not a feature of Nirvisha jalooka?

A:-Vritha
B:-Peetha udhara
C:-Pischila
D:-Kashaya prista

Correct Answer:- Option-C

9:-Snow flake cataract is seen in 

A:-Willson's disease 
B:-Diabetics 
C:-Galactosaemia 
D:-Myotonic dystrophy 

Correct Answer:- Option-B 

10:-Which is NOT an ingredient of Mahatriaphala grita? 

A:-Guduchi 
B:-Vasha 
C:-Pippali 
D:-Darvi 

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email