MCQs on Textile Technology - 7

1:-The process of supplying necessary moisture to textiles is known as

A:-Weighting
B:-Scouring
C:-Conditioning
D:-Tinting

Correct Answer:- Option-C

2:-The ratio of actual vapour pressure to the maximum vapour pressure, expressed as a percentage is called

A:-Absolute humidity
B:-Moisture regain
C:-Relative humidity
D:-Moisture content

Correct Answer:- Option-C

3:-Which one of the following is the standard regain of cotton?

A:-8.5
B:-1.5
C:-4
D:-13.5

Correct Answer:- Option-A

4:-Which of the following is a natural mineral fiber

A:-Asbestos
B:-Glass
C:-Nylon 6
D:-Aramid

Correct Answer:- Option-A

5:-The chemical used in the souring of cotton

A:-Washing soda
B:-Caustic potash
C:-Caustic soda
D:-Sulphuric acid

Correct Answer:- Option-D

6:-Turkey red oil is

A:-Surface active substance
B:-Sequestering agent
C:-Bleaching agent
D:-Anti mildew agent

Correct Answer:- Option-A

7:-Singeing removes

A:-Protein fibers
B:-Vegetable matter
C:-Protruding fibers
D:-Entangled yarns

Correct Answer:- Option-C

8:-Bleaching agent used in continuous bleaching process

A:-Sodium hypochlorite
B:-Sodium chlorite
C:-Calcium hypochlorite
D:-Hydrogen peroxide

Correct Answer:- Option-D

9:-The term stoving is associated with

A:-Desizing
B:-Burning away of protruding fibers
C:-Burning of vegetable impurities
D:-Bleaching with sulphur dioxide

Correct Answer:- Option-D

10:-Shrink resistant wool is prepared by

A:-Carbonisation
B:-Vulcanisation
C:-Acetylation
D:-Chlorination

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email