MCQs on Textile Technology - 14

1:-Bunch building is essential for

A:-Shuttle changing looms
B:-Cop changing looms
C:-Drop box looms
D:-Air jet looms

Correct Answer:- Option-B

2:-If there are 20 knots in 5 pounds of yarn, the count of yarn is

A:-`"20^s"` Nec
B:-`"5^s"` Nec
C:-`"40^s"` Nec
D:-`"4^s"` Nec

Correct Answer:- Option-C

3:-The number of threads in a lea is

A:-10
B:-80
C:-840
D:-7

Correct Answer:- Option-B

4:-When each succeeding coil of yarn is placed exactly upon the previously laid coil in a package, the defect is called

A:-Ballooning
B:-Stitching
C:-Doubling
D:-Ribboning

Correct Answer:- Option-D

5:-Which of the following is a negative shedding mechanism?

A:-Barrel tappet
B:-Climax dobby
C:-Dobcross dobby
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-A

6:-State the instance for which early picking is most preferred

A:-Weaving strong weft
B:-Multiple box motion
C:-Dobby shedding
D:-Weaving weak weft

Correct Answer:- Option-D

7:-Strength of cotton increases with

A:-Decrease in moisture content
B:-Increase in moisture content
C:-Increase in temperature
D:-Decrease in relative humidity

Correct Answer:- Option-B

8:-Draft required for a ring frame processing `"60^s"` cotton yarn, from roving of `"2^s"` hank

A:-120
B:-60
C:-30
D:-2

Correct Answer:- Option-C

9:-Which one is true for centre weft fork motion?

A:-Work for every pick
B:-Work for odd number of picks only
C:-Work for even number of picks only
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-A

10:-Tailing effect is a defect associated with

A:-Mercerizing
B:-Kier boiling
C:-Gigger dyeing
D:-Package dyeing

Correct Answer:- Option-C

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email