MCQs on Textile Technology - 13

1:-Which one of these clothings is best suited in fire prone areas?

A:-Wool
B:-Cotton
C:-Silk
D:-Linen

Correct Answer:- Option-A

2:-Which of the following is the right concentration of sodium hydroxide (W/V) in cold mercerizing?

A:-3-7%
B:-7-9%
C:-18-22%
D:-30-34%

Correct Answer:- Option-C

3:-Which of the following packages can have parallel winding?

A:-Ring cop
B:-Flanged bobbin
C:-Cone
D:-Cheese

Correct Answer:- Option-B

4:-A card processing sea island cotton is reset to process Indian cotton, then the setting between cylinder and offer is to be made

A:-Wider
B:-Closer
C:-Not altered
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-C

5:-The function of apron in drafting system is to

A:-Control short fibers
B:-Increase draft
C:-Increase TPI
D:-Decrease draft constant

Correct Answer:- Option-A

6:-Which of the following is a secondary property of textile fiber?

A:-Fineness
B:-Length
C:-Strength
D:-Weight

Correct Answer:- Option-A

7:-Which of the following machines make use of splicing?

A:-Blendomat
B:-Auto coner
C:-Fly frame
D:-Scutcher

Correct Answer:- Option-B

8:-Which of the following can be the break draft in a ring frame?

A:-1.2
B:-0.6
C:-0.8
D:-3.5

Correct Answer:- Option-A

9:-The shore hardness recommended for front top roller of ring frame is

A:-85º shore
B:-45º shore
C:-100º shore
D:-65º shore

Correct Answer:- Option-D

10:-Which of the following minimise channeling on top roller?

A:-Lappet hook
B:-ABC ring
C:-Traversing roving guide
D:-Hellically fluted roller

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email