MCQs on Textile Technology - 12

1:-The substance removed during degumming

A:-Sericin
B:-Fibroin
C:-Natural colouring matters
D:-Wool wax

Correct Answer:- Option-A

2:-Which of the following dyes is readily soluble in water?

A:-Naphthol dyes
B:-Reactive dyes
C:-Disperse dyes
D:-Sulphur dyes

Correct Answer:- Option-B

3:-Term scrooping is associated with

A:-Shearing of wool
B:-Dyeing with sulphur dyes
C:-Treating wool with sulphuric acid
D:-Treating silk with acetic acid

Correct Answer:- Option-D

4:-Which of the following holds good for card web?

A:-Majority of the fibers are having trailing hooks
B:-Majority of the fibers are having Leading hooks
C:-Majority of the fibers are having double hooks
D:-Majority of the fibers are having no hooks

Correct Answer:- Option-A

5:-Number of passages recommended between carding and ring spinning

A:-Odd number
B:-Even number
C:-Two
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-A

6:-Which one of the following can be the TPI of `"40^s"` cotton warp yarn

A:-25
B:-14
C:-60
D:-40

Correct Answer:- Option-A

7:-In ring spun yarn

A:-sheath and core are equally twisted
B:-The core is more twisted than the sheath
C:-The sheath is more twisted than core
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-C

8:-The speed of traveller is

A:-Equal to the speed of the spindle
B:-Always more than the speed of the spindle
C:-Always less than the speed of the spindle
D:-Seldom less than the speed of the spindle

Correct Answer:- Option-C

9:-In bobbin leading

A:-Speed of bobbin increases with the progress of build
B:-Speed of bobbin reduces with the progress of build
C:-Speed of flyer reduces with the progress of build
D:-Speed of flyer increases with progress of build

Correct Answer:- Option-B

10:-In which of the following process, the yarn is characterised by wrapper fibers

A:-TFO
B:-Ring spinning
C:-Dref spinning
D:-Rotor spinning

Correct Answer:- Option-D
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email