MCQs on Indian Systems of Medicine (Marma) - 8

1:-According to Susruta the first treatment of Vranasopha is

A:-Upanaha
B:-Snehana
C:-Vimlapana
D:-Visravana

Correct Answer:- Option-C

2:-According to Susruta the number of types of Sandhimukta are

A:-twelve
B:-six
C:-eight
D:-ten

Correct Answer:- Option-B

3:-Sequestrum is a ________ bone in osteomyelitis.

A:-dead
B:-degenerative
C:-live
D:-none of these

Correct Answer:- Option-A

4:-Sathaponaka bhagandara is due to the predominance of

A:-Vata dosha
B:-Pitta dosha
C:-Kapha dosha
D:-Tridosha

Correct Answer:- Option-A

5:-The Varthi used after the extraction of salya from the head is

A:-Thila
B:-Bala
C:-Pippalyadi
D:-None of these

Correct Answer:- Option-B

6:-According to Susruta the number of types of alepa are

A:-three
B:-seven
C:-ten
D:-eight

Correct Answer:- Option-A

7:-According to Susruta the number of types of bandages are

A:-fifteen
B:-fourteen
C:-ten
D:-seven

Correct Answer:- Option-B

8:-According to Susruta the specification of Dhara for Bhedana is

A:-Kaisiki
B:-Ardhakaisiki
C:-Masuravat
D:-Ardhamasuravat

Correct Answer:- Option-C

9:-According to Susruta the number of Nadiyantras are

A:-twenty
B:-twenty six
C:-twenty five
D:-twenty eight

Correct Answer:- Option-A

10:-The Cheena bandha is applied in

A:-Lalata
B:-Apanga
C:-Uras
D:-None of these

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email