MCQs on Indian Systems of Medicine (Marma) - 7

1:-Which of the following is the Benign tumor of bones?

A:-Osteosarcoma
B:-Ewing's tumor
C:-Giant cell tumor
D:-None of these

Correct Answer:- Option-D

2:-Severe pain, delayed healing and cheloid formation is due to

A:-Sira-snayu chedana
B:-Mamsa chedana
C:-Kandara chedana
D:-None of these

Correct Answer:- Option-D

3:-Which of the following surgical procedure is done for fissure in ano?

A:-Sphincterotomy
B:-Mayo's operation
C:-Haemorrhoidectomy
D:-None of these

Correct Answer:- Option-A

4:-Susruta has described Shatkriya kala in the context of

A:-Vrana
B:-Vidradhi
C:-Visarpa
D:-Granthi

Correct Answer:- Option-A

5:-Hiatus hernia is

A:-Inguinal hernia
B:-Femoral hernia
C:-Incisional hernia
D:-Herniation of a part of stomach through diaphragm

Correct Answer:- Option-D

6:-According to Susruta the number of kantabhagna is

A:-twelve
B:-eight
C:-four
D:-six

Correct Answer:- Option-A

7:-Sitasophata is a characteristic feature of

A:-Pachyamana sopha
B:-Ama sopha
C:-Pakwa sopha
D:-None of these

Correct Answer:- Option-B

8:-According to Vagbhata the length of sastra kosa is

A:-12 angula
B:-10 angula
C:-16 angula
D:-9 angula

Correct Answer:- Option-A

9:-Yantra used for the extraction of foreign body from the bone is

A:-Sandamsa yantra
B:-Tala yantra
C:-Swastika yantra
D:-Nadi yantra

Correct Answer:- Option-C

10:-The shape of incision on the hand is
A:-Ardhachandra mukha
B:-Trikonam
C:-Chandramandala
D:-None of these

Correct Answer:- Option-C

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email