MCQs on Indian Systems of Medicine (Marma) - 6

1:-According to Susruta the number of Dahana visesa are

A:-four
B:-eight
C:-three
D:-seven

Correct Answer:- Option-A

2:-Which among the following is used for agnikarma?

A:-Mandalagra
B:-Karthari
C:-Jambavoshta
D:-Kuthari

Correct Answer:- Option-C

3:-Agnikarma prevents raktasrava by

A:-Dilatation of arterial ends
B:-Contraction of arterial ends
C:-Burning of tissues
D:-None of these

Correct Answer:- Option-B

4:-Which one of the following is used for Salyaharana?

A:-Yantra
B:-Sastra
C:-Jaluka
D:-Kshara

Correct Answer:- Option-A

5:-__________ is a Visalyaghna Marma.

A:-Sthanamoola
B:-Sthapani
C:-Sthanarohita
D:-Sringataka

Correct Answer:- Option-B

6:-__________ is used to sharpen the blade of instruments.

A:-Pashanasila
B:-Salmali Phalakam
C:-Slakshnasila mashavarna
D:-None of these

Correct Answer:- Option-C

7:-Foreign bodies which are visible should be pulled out by

A:-Kankamukha yantra
B:-Simhamukha yantra
C:-Sami yantra
D:-None of these

Correct Answer:- Option-B

8:-Nakha is considered as

A:-Anusastra
B:-Upayantra
C:-Sandamsa yantra
D:-Both (1) and (2)

Correct Answer:- Option-D

9:-Sastrakarma used in Unmargi vrana is

A:-Eshana
B:-Visravana
C:-Seevana
D:-None of these

Correct Answer:- Option-A

10:-During Seevana, what will be the consequence of punctures being very near the Vranoshta?

A:-Ruja
B:-Avalunchana
C:-Kotha
D:-None of these

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email