MCQs on Pharmacy -14

1:-Pyridoxine is

A:-Vitamin B 1
B:-Vitamin B 2
C:-Vitamin B 6 
D:-Folic acid

Correct Answer:- Option-C 

2:-The latin term "Oris" denotes

A:-to mouth 
B:-Ever hour
C:-when necessary 
D:-at bed time

Correct Answer:- Option-A 

3:-Carbonic anhydrase inhibitor

A:-Ethacrynic acid 
B:-Chlorothiazide 
C:-Acetazolamide 
D:-Chlorothiazide

Correct Answer:- Option-C

4:-Which one among the following has a phenanthrene nucleus: 

A:-Pentazocine
B:-Trifluperazine 
C:-Promethazine 
D:-Morphine
Correct Answer:- Option-D 

5:-2 Acetoxy benzoic acid is:

A:-Paraben 
B:-Aspirin 
C:-PABA
D:-Benzocaine

Correct Answer:- Option-B

6:-An agent used to delay the renal excretion of penicillins 

A:-Protamine sulphate
B:-Procaine
C:-Propylene glycol 
D:-Probenecid

Correct Answer:- Option-D

7:-An antidote for warfarin toxicity/overdose 

A:-Protamine
B:-Dimercaprol 
C:-Penicillamine 
D:-Vitamin K

Correct Answer:- Option-D

8:-An ingredient of anticoagulant solution used for storage of whole blood 

A:-Anhydrous citric acid
B:-Anhydrous benzoic acid 
C:-Anhydrous Tartaric acid 
D:-Ascorbic acid

Correct Answer:- Option-A 

9:-Valproic acid is used as an

A:-Analgesic
B:-Antiepileptic
C:-Anti-inflammatory 
D:-Diuretic

Correct Answer:- Option-B

10:-All the following General anaesthetics are administered intravenously except: 

A:-Ketamine
B:-Propofol 
C:-Halothane
D:-Thiopentone Sodium 

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog