MCQs on Pharmacy -15

1:-Clavulanic acid is given along with amoxycillin to 

A:-decrease excretion
B:-avoid first pass metabolism 
C:-prevent drug resistance
D:-enhance oral absorption 

Correct Answer:- Option-C

2:-Carbidopa is used for the treatment of parkinsonism because it 

A:-crosses blood brain barrier
B:-decrease monoamine oxidase
C:-inhibits L aminoacid decarboxylase 
D:-a COMT inhibitor


Correct Answer:- Option-C 

3:-Aldosterone antagonist

A:-Spironolactone 
B:-Amiloride
C:-Mannitol
D:-Acetazolamide

Correct Answer:- Option-A

4:-Antimalarial drug used in Rheumatoid arrthritis 

A:-Mepacrine
B:-Chloroquine 
C:-Artemisine 
D:-Pamaquine

Correct Answer:- Option-B 

5:-Selenium Sulfide is used as

A:-Antimalarial 
B:-Antileprotic 
C:-Antifungal 
D:-Antidandruff

Correct Answer:- Option-D

6:-The process of loosing water of crystallisation from a substance is 

A:-Exudation
B:-Efflorescence 
C:-Delequescence 
D:-Diaphoretic

Correct Answer:- Option-B 

7:-Plantago ovata is used as

A:-Expectorant
B:-Sweetening agent 
C:-Analgesic
D:-Laxative

Correct Answer:- Option-D 

8:-Sucrose is a

A:-Hexose
B:-Monosaccharides 
C:-Disaccharides
D:-Polysaccharides 

Correct Answer:- Option-C

9:-An antidiabetic plant drug: 

A:-Withania somnifera
B:-Saraca indica
C:-Urginea maritima 
D:-Gymnema sylvestre

Correct Answer:- Option-D

10:-A tropane alkaloid:

A:-Atropine 
B:-Reserpine
C:-Ergometrine 
D:-Diosgenin

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email