MCQs on Pharmacy - 16



1:-Which one of the following is referred to as Good Cholesterol: 

A:-Triglycerides
B:-High density Lipoproteins 
C:-Low density Lipoproteins 
D:-Chylomicrons

Correct Answer:- Option-B

2:-Which part of the plant "Opium poppy" is used for obtaining the active principles: 

A:-dried latex from stem
B:-dried latex from capsules 
C:-dried latex from root
D:-dried latex from shoots 

Correct Answer:- Option-B

3:-Proton pump inhibitor used in the treatment of peptic ulcer 

A:-Rabeprazole
B:-Ranitidine 
C:-Misoprostol 
D:-Sucralfate

Correct Answer:- Option-A

4:-An example for a drug that induces cytochrome P450: 

A:-Phenytoin
B:-Omeprazole 
C:-Allopurinol
D:-Chloramphenicol 

Correct Answer:- Option-A

5:-Physostigmine is an example for 

A:-Adrenergic durg
B:-Anticholinergic drug
C:-Adrenergic blocking drug 
D:-Anticholinesterase 

Correct Answer:- Option-D

6:-A Non Steroidal Anti Inflammatory Drug derived from anthranilic acid: 

A:-Mephenemic acid
B:-Ibuprofen
C:-Indomethacin
D:-Diclofenac Sodium 

Correct Answer:- Option-A

7:-A hormone secreted by the anterior lobe of pituitary gland: 

A:-Mineralocorticoids
B:-Gonadotropin releasing hormone 
C:-Growth hormone
D:-Thyrotropin releasing hormone 

Correct Answer:- Option-C

8:-An drug which inhibits spermatogenesis, used as male contraceptive 

A:-Tamoxifen
B:-Norethindrone 
C:-Levonorgestrel 
D:-Gossypol

Correct Answer:- Option-D 

9:-An Angiotensin antagonist:

A:-Captopril 
B:-Losartan 
C:-Verapamil 
D:-Nicorandil

Correct Answer:- Option-B

10:-Lovastatin is

A:-Antifibrinolytic agent 
B:-H2 receptor antagonist
C:-HMG Co-A reductase inhibitor 
D:-Lipoprotein lipase activator 

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email