MCQs on Samhitha Sanskrit and Sidhanta - 8

1:-Most Rooksha Rasa is

A:-Kashaya 
B:-Katu
C:-Tikta 
D:-Lavana

Correct Answer:- Option-A

2:-Ghee is apt snehana in which Ritu 

A:-Varsha
B:-Sarath
C:-Hemantha 
D:-Greeshma

Correct Answer:- Option-B

3:-Salihotra samhita is a treatise on 

A:-Gavayurveda
B:-Gajayurveda 
C:-Aswaryurveda 
D:-Vrishayrveda

Correct Answer:- Option-C

4:-According to Sankhya Indriyas are developed from 

A:-Purusha
B:-Mahat
C:-Ahamkara
D:-Mahabhootas

Correct Answer:- Option-C

5:-Which of the following is not included under Panchavayava Vakya?

A:-Upanaya 
B:-Anumana 
C:-Udaharana 
D:-Nigamana

Correct Answer:- Option-B 

6:-Author of Astanga Sareeram is

A:-P.S. Varrier 
B:-P.V. Sharma
C:-P.C. Ray
D:-P.N. Metha

Correct Answer:- Option-A

7:-Sambhava pramana is postulated by 

A:-Buddha
B:-Jaina
C:-Pouranika 
D:-Vedanta

Correct Answer:- Option-C

8:-According to Charaka Indriyas are developed from 

A:-Mahath
B:-Ahamkara 
C:-Mahabhoota 
D:-Prakriti

Correct Answer:- Option-C 

9:-Samasanam is

A:-Taking proper quantity of food 
B:-Taking excess food
C:-Taking food in improper time
D:-Taking proper food mixed with improper 

Correct Answer:- Option-D

10:-Arthava is an Upadhadhu of 

A:-Rasa
B:-Raktha 
C:-Mamsa 
D:-Medas

Correct Answer:-Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email