MCQs on Samhitha Sanskrit and Sidhanta - 7

1:-Tamboola charvana should be avoided when 

A:-Excess salivation
B:-After food 
C:-After bath
D:-Dryness in eyes 

Correct Answer:- Option-D

2:-Viewing extremely bright object is of chakshurindriya.

A:-Heena yoga 
B:-Midhya yoga 
C:-Ati yoga
D:-Samyak yoga

Correct Answer:- Option-B

3:-Karya phalam in Dasaviddha pareekshyam is 

A:-Dhatu Samyam
B:-Dhatu vaishamyam 
C:-Sukha vyapthi
D:-Ayu

Correct Answer:- Option-C

4:-Which of the following is not a Premeya?

A:-Sukha 
B:-Dukha 
C:-Aatma 
D:-Manas

Correct Answer:- Option-A

5:-Number of Tantrayuktis mentioned by Susrutha 

A:-32
B:-33
C:-34
D:-35

Correct Answer:- Option-A

6:-Bhanumati is a commentary of Susrutha samhita by 

A:-Jejjata
B:-Gayadasa 
C:-Dalhana
D:-Chakrapanidutta 

Correct Answer:- Option-D

7:-Any types of water can be consumed during 

A:-Vasantha
B:-Hemantha 
C:-Varsha
D:-Sarath

Correct Answer:- Option-D

8:-Suitable Anupana after consuming Saka 

A:-Kshreera
B:-Mamsa rasa
C:-Madhu 
D:-Takra

Correct Answer:- Option-D

9:-Which of the following is not a symptom of suppression of tears?

A:-Brama 
B:-Siroroga 
C:-Kasa
D:-Peenasa

Correct Answer:- Option-C

10:-Which of the following is not a Vata vikara?

A:-Akshepaka 
B:-Galaganda 
C:-Urustambha 
D:-Udavartha

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email