MCQs on Visual Arts -47

1. Match the following:

a. Diego Velazquez i. Malle Babbe
b. Frans Hals ii. Triumph of Bacchus
c. Edvard Munch iii. Portrait of Chaime Soutine
d. Modigliani iv. The Scream

Codes:
a b c d

(A) iv iii ii i
(B) iii i ii iv
(C) ii i iv iii
(D) i ii iii iv

Answer: (C)

2. Match the following objects with their museums:

a. Ashokan lion capital i. Mathura
b. Bust of Kanishka ii. Patna
c. Govardhandhari (Gupta period) iii. Sarnath
d. Didarganj yakshi iv. Bharat Kala Bhavan, BHU

Codes:

a b c d

(A) iii i iv ii
(B) ii iv i iii
(C) i ii iii iv
(D) iv iii ii i

Answer: (A)

3. Match the following books with their authors:

a. “Principles of Art History” i. Erwin Panofsky
b. “The Social History of Art” ii. Griselda Pollock
c. “Vision and Difference” iii. Arnold Hauser
d. “Meaning in the visual arts” iv. Heinrich Wolfflin

Codes:
a b c d

(A) i ii iii iv
(B) iv iii ii i
(C) iii i iv ii
(D) ii i iii iv

Answer: (B)

4. Match the following:

a. Ted Bates i. Leo Burnett
b. O & M ii. William Bernbach
c. DDB iii. David Ogilvy
d. Leo Burnett iv. Rosser Reeves

Codes:
a b c d

(A) iv iii ii i
(B) iii iv i ii
(C) ii iii iv i
(D) i ii iii iv

Answer: (A)

5. Match the following:

a. “Kuch khas hai” i. NDTV India
b. “Sach dikhate hain hum” ii. Surf
c. “Swapna dekha hai maine” iii. Cadbury Dairy Milk
d. “Dhundte reh jaoge” iv. CRY (Child Rights & You)

Codes:
a b c d

(A) i ii iii iv
(B) ii i iv iii
(C) iii i iv ii
(D) iv iii ii i

Answer: (C)

6. Match the following ads with their ad agencies:

a. McCain Erickson i. Domino’s Pizza
b. FCB Ulka Advertising ii. Hutch/Vodafone
c. O & M iii. Whirlpool
d. Contract Advertising iv. Coca Cola ad “Thanda matlab Coca Cola”

Codes:
a b c d

(A) i ii iii iv
(B) ii iv i iii
(C) iii i iv ii
(D) iv iii ii i

Answer: (D)

7. Match the following titles with their artists:

a. “Indrani and Ibrahim” i. K.K. Hebbar
b. “Girl at the well” ii. K.H. Ara
c. “Sweepers” iii. S.C. Ukil
d. “Black nude” iv. K.G. Subramanyan

Codes:
a b c d

(A) iv iii i ii
(B) i ii iii iv
(C) ii iii i iv
(D) iii i iv ii

Answer: (A)

8. Match the following artists with their work:

a. Giorgione i. “Red Studio”
b. Peter Paul Rubens ii. “Stone Breaker”
c. Gustave Courbet iii. “Rape of Europa”
d. Henri Matisse iv. “The Tempest”

Codes:
a b c d

(A) i ii iii iv
(B) ii iii i iv
(C) iv iii ii i
(D) iii ii iv i

Answer: (C)


9. Match the following:

a. Neo Tantricism i. Bikash Bhattacharya
b. Photorealism ii. Nandalal Bose
c. Folk iii. Biren De
d. Abstraction iv. Jehangir Sabavala

Codes:
a b c d

(A) iii i ii iv
(B) i ii iii iv
(C) ii iii iv i
(D) iv iii ii i

Answer: (A)

10. Match the following:

a. Giacometti i. “Bird basket”
b. Brancusi ii. “Horse &Rider”
c. Marino Marini iii. “Man pointing”
d. Henry Moore iv. “Kiss”

Codes:
a b c d

(A) i ii iii iv
(B) iii iv ii i
(C) ii iii iv i
(D) iv ii i iii

Answer: (B)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog