MCQs on Indian Systems of Medicine (Manasika) - 1

1:-According to Susrutha on month `6^(th)` 'Garbhastha Shishu ' gets

A:-Budhi
B:-Manaprathibudhatha
C:-Both A) and B)
D:-Angaprathyanga

Correct Answer:- Option-A

2:-Sigmund Frued's most fundamental principle in psychological concept is

A:-Subconscious motivation
B:-Instincts
C:-Preconscious motivation
D:-Unconscious motivation

Correct Answer:- Option-D

3:-According to Charaka 'Unmada ' is the ' vibhrama' condition of

A:-9 factors
B:-8 factors
C:-4 factors
D:-11 factors

Correct Answer:- Option-B

4:-According to Ashtanga Hrudaya 'Grishtiksheeram' is used in the preparation of

A:-Kalyanaka ghrutham
B:-Mahapaishachika ghrutham
C:-Mahakalyanaka ghrutham
D:-Both 1 and 3

Correct Answer:- Option-C

5:-In Mental Health Care Act, 2017 chapter IV deals with

A:-Advance Directive
B:-Rights of Mentally ill person
C:-Nominated representative
D:-Duties of appropriate Government

Correct Answer:- Option-C

6:-In psychology the school of 'Functionalism' is contributed by

A:-Wilhelm Wundt
B:-Cart Roger
C:-Gustav T. Fechner
D:-William James

Correct Answer:- Option-D

7:-'Natha : paratharam shreshtamapasmareshu varthathe, Brahmana Nirmitha : Poorvam' select the yoga.

A:-Brahmarasayanam
B:-Vatakulanthaka Rasam
C:-Kasthura bhairava Rasam
D:-Ananda Bhairava Rasam

Correct Answer:- Option-B

8:-According to Charaka 'Shruthayaschabheekshnam' is advised in

A:-Baala
B:-Unmada rogi
C:-Garbhini
D:-Apasmara rogi

Correct Answer:- Option-C

9:-As per Ashtanga Hrudaya 'Ashabdha Sravanam' is present in

A:-Vathonmada
B:-Pithrugraha
C:-Vathika Apasmara
D:-Prodromal symptoms of Apasmara

Correct Answer:- Option-D

10:-Who wrote the first hand book in experimental psychology ?

A:-William James
B:-Wilhelm Wundt
C:-Skinner
D:-Ivan Pavlov

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog