MCQs on Indian Systems of Medicine (Manasika) - 2

1:-'Asmin Sasthre Panchamahabhutha Sariri Samavaya : Purusha ithyuchyathe' - according to whom

A:-Charaka
B:-Bhela
C:-Susrutha
D:-Chakrapani

Correct Answer:- Option-C

2:-'Samjnapranaasha' is seen in which vishavega of Sthaavara visha according to Ashtangahrudaya

A:-4
B:-8
C:-5
D:-6

Correct Answer:- Option-D

3:-Hallucination is a symptom in which of the following poisoning ?

A:-Nuxvomica
B:-Dhathura
C:-Cannabis
D:-Both 2 and 3

Correct Answer:- Option-D

4:-'Manaso Vishayaanaam cha kaalam tham tham prapadyathe' specify the prakarana.

A:-Jwaram
B:-Madathyayam
C:-Vathika Apasmaram
D:-Moorcha

Correct Answer:- Option-A

5:-The symptom 'Hathotsaaha' is seen as per Ashtangahrudaya in

A:-Arshas
B:-Pandu
C:-Kaphajonmada
D:-Pretha graha

Correct Answer:- Option-A

6:-As per Ashtangahrudaya 'Vyadhithendriya' is associated with

A:-Ojovisramsam
B:-Rasakshayam
C:-Ojokshayam
D:-Aadhijonmadha

Correct Answer:- Option-C

7:-As per Ashtanga Hrudaya the specific symptoms 'Annadwit' is associated with

A:-Vathika Grahani
B:-Kaphaja Unmada
C:-Vatikajwaram
D:-Pandu

Correct Answer:- Option-D

8:-The 'Nirooha vasthi' indicated for 'unmada' according to Ashtanga Hrudaya is

A:-Mahasneha Vasthi
B:-Mustha Paatadi Vasthi
C:-Doshahara Vasthi
D:-Yuktharadha Vasthi

Correct Answer:- Option-B

9:-'Manonasha' is the result where the specific marma get vidha. Select the marma

A:-Adhipam
B:-Apangam
C:-Seemandha
D:-Sankham

Correct Answer:- Option-C

10:-Which of the following is not a degenerate Central Nervous System (CNS) pathology to cause Dementia ?

A:-Picks disease
B:-Wilson's disease
C:-Paget's disease
D:-Schilder's disease

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog