MCQs on Indian Systems of Medicine (Manasika) - 3

1:-To determine 'Satwa', how many factors are described in 'Bhagavath Geetha' ?

A:-10
B:-12
C:-7
D:-3

Correct Answer:- Option-B

2:-'Sudhasatwa' is Adosham because of

A:-Roshamsha
B:-Jnanamsha
C:-Utsahamsha
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-B

3:-'Suvyavasthitha gathi' according to charaka is a feature of

A:-Brahmasatwa
B:-Gandharvasatwa
C:-Asura satwa
D:-Satwasara purusha

Correct Answer:- Option-D

4:-'Kuberasatwa' is a type of 

A:-Sudhasatwa
B:-Rajasa Satwa
C:-Thamasa Satwa
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-A

5:-'Nirakarishnum' as per Charaka is seen in

A:-Shakunasatwa
B:-Pashava Satwa
C:-Vanaspathya Satwa
D:-Arsha Satwa

Correct Answer:- Option-B

6:-Fear of strangers is named as

A:-Algo phobia
B:-Zoo phobia
C:-Claustrophobia
D:-Xenophobia

Correct Answer:- Option-D

7:-Systematic Desensitization (SD) is the best psychological treatment for

A:-Delusional disorder
B:-Substance use disorder
C:-Phobia
D:-Mania

Correct Answer:- Option-C

8:-The psycho social therapy 'Psychodrama' was introduced by

A:-Albert Ellis
B:-Jacob L. Moreno
C:-K. Jacobson
D:-James Braid

Correct Answer:- Option-B

9:-Pure food makes the mind pure, pure mind boosts up

A:-Thought process
B:-Mental strength
C:-Memory power
D:-Physical strength

Correct Answer:- Option-C

10:-The food which makes a man 'Dukhashokaamayaprada', which one ?

A:-Malinahaara
B:-Rajasasyeshtahaara
C:-Virudhahaara
D:-Thamasasyeshtahaara

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Follow by Email

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email