MCQs on Indian Systems of Medicine (Manasika) - 4

1:-'Parasampathou asahishnutha' is termed as

A:-Matsarya
B:-Lobha
C:-Irshya
D:-Abhyasooya

Correct Answer:- Option-C

2:-'Mahagadam' is otherwise known as

A:-Sannipathapasmara
B:-Athathwabhinivesha
C:-Vishajonmada
D:-Paithikonmada

Correct Answer:- Option-B

3:-'Awake brain in a paralysed body' identify the stage of sleep

A:-REM sleep
B:-NREM step stage (1)
C:-NREM sleep stage (2)
D:-NREM sleep stage (4)

Correct Answer:- Option-A

4:-Using animals for achieving sexual excitement - the condition is called as

A:-Necrophilia
B:-Bestiality
C:-Paedophilia
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-B

5:-The first scientifically devised test of intelligence was

A:-Stanford-Binet intelligence test
B:-Binet-Simon test
C:-The Wechsler Scale
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-B

6:-The best among the following procedure is used extensively in child rearing

A:-Avoidance conditioning
B:-Classical conditioning
C:-Operant conditioning
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-C

7:-Painful thoughts, impulses or offences, desires etc. are banished from entering consciousness, select the correct Defence mechanism

A:-Repression
B:-Sublimation
C:-Denial
D:-Regression

Correct Answer:- Option-A

8:-This is an example for panic reaction usually seen in China and parts of Asia, which is an example for Culture Specific Syndrome

A:-Latah
B:-Voodoo
C:-Amok
D:-Koro

Correct Answer:- Option-D

9:-'Dementia praecox' was renamed as 'Schizophrenia' by

A:-Eugen Bleuler
B:-Emil Kraepelin
C:-Langfeldt
D:-William James

Correct Answer:- Option-A

10:-The treatment advised in 'Dwamsaka' is same as of

A:-Paithika Madathyaya Chikitsa
B:-Vathika Madathyaka Chikitsa
C:-Kaphaja Madathya Chikitsa
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email