MCQs on Indian Systems of Medicine (Manasika) - 5

1:-Seguin Form Board is used as

A:-Objective test of intelligence for children
B:-Objective test of intelligence for adult
C:-Performance test of intelligence containing 10 pieces and stacks
D:-Both 2 and 3

Correct Answer:- Option-C

2:-According to Susrutha 'Anavastha and Asahishnutha mana and sharira' is seen in

A:-Apasmara
B:-Unmade
C:-Jwara
D:-Graha

Correct Answer:- Option-D

3:-Select one quality of Karmapurusha according to Susrutha

A:-Adhyavasaya
B:-Shourya
C:-Ashtikya
D:-Both 1 and 3

Correct Answer:- Option-A

4:-Rajoguna quality according to Ashtanga Hrudaya

A:-Atanasheelatha
B:-Matsara
C:-Anruthikatwam
D:-Harsha

Correct Answer:- Option-B

5:-There is an irresistable urge to use a substance that compels drug seeking behaviour is characterised in

A:-Physical dependance
B:-Craving
C:-Dependance
D:-Psychological dependance

Correct Answer:- Option-B

6:-According to Ashtanga Hrudaya the symptom 'Ekathra na thishtanthi' is found in

A:-Pishachagraha
B:-Asuragraha
C:-Vathonmada
D:-Rakshasa graha

Correct Answer:- Option-A

7:-We met the symptom 'Cheeravasasam' in which graha according to Ashtanga Hrudaya.

A:-Kakhordagraha
B:-Moukirana graha
C:-Kooshamanda graha
D:-Pishachagraha

Correct Answer:- Option-A

8:-Which vitamin deficiency is mainly affected in Dementia ?

A:-Vit. D
B:-Thiamine
C:-Vit. A
D:-Vit. K

Correct Answer:- Option-B

9:-Alpha Numerical Code F20 denote

A:-Mood disorder
B:-Generalised Anxiety Disorder (GAD)
C:-Personality disorder
D:-Schizophrenia

Correct Answer:- Option-D

10:-According to DSM IV, Axis 2 denotes

A:-General psychiatric syndromes
B:-Physical disorders and general medical condition
C:-Personality disorder and mental retardation
D:-Global Assessment Functioning (GAF)

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog