MCQs on Indian Systems of Medicine (Manasika) - 6

1:-A person adopt new identity with complete amnesia for earlier life and characterised by episodes of wanderaway, usually from home. The condition is

A:-Dissociate Amnesia
B:-Alzheimer's disease
C:-Dissociative identity disorder
D:-Dissociative Fugue

Correct Answer:- Option-D

2:-Select the yogasana which is 'Chithavishranthikaraka'.

A:-Mayoorasana
B:-Swasthikasana
C:-Shavasana
D:-Paschimothasana

Correct Answer:- Option-C

3:-'Praharshana : Preethikara : Paanaanna gunadarshaka' : The symptoms shown in which 'Mada ' stage ?

A:-Pradhama
B:-Dwitheeya
C:-Thrutheeya
D:-In the junction between dwitheeya and thrutheeya

Correct Answer:- Option-A

4:-The mental operation having the cognition of absence for its grasp. Which is that according to Pathanjali ?

A:-Prathyahara
B:-Vikalpa
C:-Viparyaya
D:-Nidra

Correct Answer:- Option-D

5:-'Prapurana ghrutha' has the quality of

A:-Ugragandha
B:-Makshikabham
C:-Laksharasanibham
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-C

6:-'Thylalashuna' prayoga is advised in which prakarana ?

A:-Unmada
B:-Bhutonmada
C:-Sanyasa
D:-Apasmara

Correct Answer:- Option-D

7:-Memory of objects, facts and concept as well as words and their meaning is termed as

A:-Auto biographical (episodic) memory
B:-Semantic (Factual) memory
C:-Implicit memory
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-B

8:-The active principle 'Withanone', which is having influence in memory is present in

A:-Aswagandha
B:-Mandookaparni
C:-Brahmi
D:-Yashtimadhu

Correct Answer:- Option-A

9:-The types of dreams according to Charaka

A:-7
B:-8
C:-5
D:-4

Correct Answer:- Option-A

10:-The founder of Analytical psychology is

A:-Eric Berne
B:-Joseph Pratt
C:-Aaron T. Beck
D:-Carl Gustav Jung

Correct Answer:- Option-D

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Follow by Email

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email