MCQs on Indian Systems of Medicine (Manasika) - 7

1:-According to Charaka 'Manas' is termed as 'Satwa' because

A:-It is Atheendriya
B:-It is Sharira Thanthraka
C:-It is Ubhayendriya
D:-In connection with soul it operates Sharira

Correct Answer:- Option-D

2:-'Manoarthas' are included by Charaka in

A:-Navadravya
B:-Paradiguna
C:-Adhyatma dravya
D:-Both 2 and 3

Correct Answer:- Option-C

3:-Name the primary stage in the cognitive development of a child

A:-Sensorimotor
B:-Preoperational
C:-Concrete operational
D:-Formal operational

Correct Answer:- Option-A

4:-According to Susrutha 'Vaikarika Nidra' occurs, where the condition of 'dosha' is

A:-Increased kapha and pitha
B:-Increased kapha and decreased vatha
C:-Decreased kapha and increased vatha
D:-Increased vatha and kapha

Correct Answer:- Option-C

5:-'Smruthibhramsha' is a symptom in which of the following 'Upavisha'.

A:-Ganja
B:-Ahiphena
C:-Dhathura
D:-Karaveera

Correct Answer:- Option-C

6:-According to Susrutha 'Unmada' specifically mentioned in which of the following toxic contexts

A:-Dooshivisha
B:-Sankavisha
C:-Sarpagabhihatha
D:-Garavisha

Correct Answer:- Option-A

7:-According to Charaka, in virechanakalpa which drug is indicated for patient with 'Vibhrantha chethas' ?

A:-Trivruth
B:-Sudha
C:-Chathurangula
D:-Thilwaka

Correct Answer:- Option-B

8:-Types of 'Bhuthagraha' according to Ashtanga Hrudaya is

A:-18
B:-5
C:-6
D:-7

Correct Answer:- Option-A

9:-The 'CAGE Questionnaire' is used

A:-To evaluate insight of the patient
B:-To assess personality trait
C:-To assess pathological behaviour
D:-For alcohol abuse screening

Correct Answer:- Option-D

10:-A serious complication of anti psychotic medication where delayed psychomotor movements is termed as

A:-Tardive Dyskinesia (TD)
B:-Akathesia
C:-Akinesia
D:-Both 1 and 2

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email