MCQs on Indian Systems of Medicine (Manasika) - 8

1:-After an interval, there may be a return of the previously extinguished conditional response. Find our the principle

A:-Principle of extinction
B:-Principle of spontaneous recovery
C:-Principle of higher-order conditioning
D:-Principle of discrimination

Correct Answer:- Option-B

2:-According to Yogadarsana, 'Chithavruthi' can be divided into

A:-Icha dweshadi
B:-Sharira Manasa
C:-Klishtaklishta
D:-Both 2 and 3

Correct Answer:- Option-C

3:-'Gavaam api medhyam' - select the specified Rasayana according to Ashtangahrudaya

A:-Pancharavindam
B:-Jaladadi rasayana
C:-Brahmirasayana
D:-Chathushkuvalaya rasayana

Correct Answer:- Option-D

4:-'Agryaushadha' for Unmada according to Ashtangahrudaya

A:-Anavam grutham
B:-Shanghu pushpi
C:-Saraswatharishta
D:-Gold

Correct Answer:- Option-A

5:-'Samjna vibhrama' in Unmada can be compared to

A:-Volitional disturbance
B:-Formal thought disorder
C:-Sensory deception
D:-Disorientation

Correct Answer:- Option-D

6:-Psychiatric disorders are described as 'Kirikam'. Where ?

A:-Bhela Samlitha
B:-Bhranthukalpam
C:-Adharvaveha
D:-Chandagyopanishath

Correct Answer:- Option-B

7:-According to Sustrutha 'Indriyartheshu Asampraapthi' is one of the symptom in

A:-Klamam
B:-Alasyam
C:-Thandra
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-C

8:-In Mental Health Care Act, 2017 'Rights of persons with mental illness' is described in which chapter ?

A:-IV
B:-III
C:-II
D:-V

Correct Answer:- Option-D

9:-Repetition, echo or mimicking of action is termed as

A:-Echopraxia
B:-Echolalia
C:-Mutism
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-A

10:-Which among the following thought disorder is characteristic feature in schizophrenia

A:-Thought blocking
B:-Delusion of persecution
C:-Flight of ideas
D:-Distractibility

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog