MCQs on Industrial Training (Technical Power Electronics System) - 8

1:-A charged capacitor acts like a .

A:-Temporary voltage source 
B:-Magnetic energy source 
C:-Constant current source 
D:-Switch

Correct Answer:- Option-A

2:-The relation between frequency of an AC signal (F) and time period (T) is .

A:-`"F=T^2"` 
B:-F = 2T
C:-F = 1/T 
D:-F = 1/2T

Correct Answer:- Option-C

3:-A motor converts electrical energy into .

A:-Magnetic energy 
B:-Mechanical energy 
C:-Potential energy 
D:-Chemical energy

Correct Answer:- Option-B

4:-When 2 inductors are in parallel, the effective value of inductance is given by LT = .

A:-L1 + L2
B:-L1 × L2/L1 + L2 
C:-L1 × L2
D:-L1 + L2/L1 × L2

Correct Answer:- Option-B

5:-The process of adding impurities to a pure semiconductor .

A:-Diffusion 
B:-Forming 
C:-Etching 
D:-Doping

Correct Answer:- Option-D

6:-The chemical used for removing copper from copper clad boards is called .

A:-Thinner 
B:-Remover 
C:-Eraser 
D:-Etchant

Correct Answer:- Option-D

7:-In amplifiers, transistors are used for .

A:-Enlarging small electronic signals
B:-Switching purposes
C:-Reducing electronic signals
D:-Both the purposes mentioned in (1) and (2) 

Correct Answer:- Option-A

8:-A transistor can be thought of as two PN junction diodes connected as .

A:-PNPN 
B:-PNNP 
C:-NPNP 
D:-NNPP

Correct Answer:- Option-B

9:-The advantage of transistors over vacuum tubes is .

A:-Very small size
B:-Minimum power loss in the form of heat 
C:-Low operating voltage
D:-All the three, mentioned above 

Correct Answer:- Option-D

10:-NPN transistors are preferred to PNP transistors for .

A:-Higher switching speed
B:-Easy use in +ve supply rail
C:-A wide range of operating temperature 
D:-The reasons mentioned in (1) and (2) 

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email