MCQs on Industrial Training (Technical Power Electronics System) - 7

1:-Small signal amplifiers are also known as .

A:-Large power amplifiers 
B:-Medium power amplifiers 
C:-Low power amplifiers
D:-Both medium power and low power amplifiers 

Correct Answer:- Option-C

2:-In transistors, the width of the collector layer is .

A:-Much less than the base region 
B:-Much wider than the base region 
C:-Much less than the emitter region 
D:-Same as that of the base region 

Correct Answer:- Option-B

3:-The resistance measured by a multimeter between the anode and the cathode of good SCR should be.

A:-Low
B:-Medium 
C:-High
D:-Infinity

Correct Answer:- Option-D

4:-In speed control circuits for DC motors using two SCR's .

A:-Each SCR conducts at any time
B:-One SCR conducts in positive half cycle and the other in negative half cycle 
C:-Both SCR's conduct at a time
D:-Only one SCR conducts and the other does not conduct 

Correct Answer:- Option-B

5:-Most common application of UJT is .

A:-Schmitt trigger
B:-Bistable multivibrator 
C:-Relaxation oscillator 
D:-Timer

Correct Answer:- Option-C

6:-Which of the following gates gives a high output with all its inputs high 

A:-NOT
B:-NOR
C:-OR
D:-X-OR

Correct Answer:- Option-C

7:-The logic gate which has 'high' output when its inputs are different is .

A:-NOR 
B:-EX-OR 
C:-NAND
D:-EX-NOR

Correct Answer:- Option-B

8:-The biggest advantage of ECL is .

A:-High fan out 
B:-High speed
C:-Low power consumption 
D:-High density

Correct Answer:- Option-B 

9:-The term CMOS stands for

A:-Capacitance Metal Oxide Semiconductor
B:-Complimentary Metal Oxide Semiconductor 
C:-Charged Metal Oxide Semiconductor
D:-Copper Metal Oxide Semiconductor 

Correct Answer:- Option-B

10:-A BCD-to-Decimal decoder converts 

A:-BCD code to decimal digits
B:-Binary code to decimal digits 
C:-BCD code to binary code
D:-BCD code to grey code 

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog