MCQs on Industrial Training (Technical Power Electronics System) - 6

1:-Silicon has an atomic number of 14, this means the atom has 14 .

A:-Neutrons 
B:-Electrons
C:-Protons and neutrons combined together 
D:-Valence electrons

Correct Answer:- Option-B

2:-The most commonly used electrical conductor is .

A:-Lead 
B:-Tin 
C:-Brass
D:-Copper

Correct Answer:- Option-D

3:-The opposition offered to the movement of electrons/current flow is known as .

A:-Electric resistance 
B:-Current
C:-Voltage
D:-None of these

Correct Answer:- Option-A

4:-In a meter one main scale division is 5 volts, and it is divided into 10 small scale divisions. The meter can measure a minimum voltage of .

A:-5 V 
B:-0.5 V
C:-0.1 V 
D:-1 V

Correct Answer:- Option-B

5:-As the field intensity (H) in the core is increased, the flux density (B) .

A:-Increases 
B:-Decreases
C:-Becomes zero
D:-Does not change 

Correct Answer:- Option-A

6:-Magnetic lines are concentrated at .

A:-At the centre of magnet
B:-Any one end of the magnet 
C:-Along the magnet uniformly 
D:-Both the ends of the magnet 

Correct Answer:- Option-D

7:-Generation and distribution of AC power in India is normally .

A:-Single phase 
B:-3 phase
C:-2 phase
D:-Either 2 phase or 3 phase 

Correct Answer:- Option-B

8:-The principle of operation of universal motor, similar to .

A:-DC shunt motor 
B:-DC series motor
C:-DC short-shunt compound motor 
D:-DC long-shunt compound motor 

Correct Answer:- Option-B

9:-The flux density of a coil can be increased by inserting a .

A:-Brass core 
B:-Iron core
C:-Rubber core 
D:-Plastic core

Correct Answer:- Option-B

10:-The frequency of induced emf in an AC generator is given by .

A:-120/PN 
B:-120P/N 
C:-PN/120 
D:-120N/P

Correct Answer:- Option-C

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Follow by Email

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email