MCQs on Industrial Training (Technical Power Electronics System) - 5

1:-The number of flip-flops required to construct a decade counter is .

A:-2
B:-3
C:-4
D:-6

Correct Answer:- Option-C

2:-The number of NOR gates required to construct R-S flip-flop is .

A:-1
B:-2
C:-3
D:-4

Correct Answer:- Option-B

3:-The basic building block of a counter is .

A:-AND gate 
B:-OR gate
C:-NAND gate 
D:-Flip-flops

Correct Answer:- Option-D

4:-ROM is a non-volatile memory. The name of volatile memory is .

A:-PROM 
B:-SRAM 
C:-EPROM 
D:-RAM

Correct Answer:- Option-D

5:-Modern data storage device named 'pen drive' has a capacity of storing 16 GB data, what does it mean 

A:-16 × `"10^9"` ` `bytes
B:-16 × `"10^6"` bytes 
C:-16 × `"10^9"` bits 
D:-16 × `"10^6"` bits

Correct Answer:- Option-A

6:-An OP-AMP is designed to amplify 

A:-AC voltage
B:-DC voltage
C:-Both AC and DC voltage 
D:-Pulse signals only 

Correct Answer:- Option-C

7:-DC operating voltage of IC 555 is 

A:-+5 to +18 V
B:-+18 to +36 V 
C:-+5 to +28 V 
D:-+18 to +48 V

Correct Answer:- Option-A

8:-Approximately what is the frequency limit of the optical fibre 

A:-20 GHz
B:-1 MHz 
C:-100 MHz 
D:-40 GHz

Correct Answer:- Option-D

9:-The higher the index number of a fibre optic cable .

A:-The higher the speed of light 
B:-The lower the speed of light
C:-Has no effect on the speed of light
D:-The shorter the wavelength propagation 

Correct Answer:- Option-B

10:-The three major groups in the optical system are 

A:-The components, the data rate and response time
B:-The source, the link and the receiver
C:-The transmitter, the cable and the receiver 
D:-The source, the link and the detector 

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Follow by Email

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email