MCQs on Industrial Training (Technical Power Electronics System) - 4

1:-DIAC is basically .

A:-A PNP/NPN transistor
B:-A PNP/NPN transistor with no base connection 
C:-A 4 layered NPNP device
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-B

2:-The speed of an AC motor can be controlled by using .

A:-SCR 
B:-TRIAC
C:-DIAC with SCR 
D:-DIAC with TRIAC

Correct Answer:- Option-D

3:-A power MOSFET is capable to handle current upto .

A:-1 A
B:-50 A
C:-10 A 
D:-100 A

Correct Answer:- Option-D

4:-An IGBT is a hybrid form of .

A:-A diode and a transistor 
B:-A transistor and SCR
C:-A bipolar transistor and a MOSFET 
D:-A FET and a MOSFET

Correct Answer:- Option-C

5:-MOSFET's are used in .

A:-Inverters 
B:-SMPS
C:-UPS
D:-All the above

Correct Answer:- Option-D

6:-High speed switching can be obtained using a .

A:-Power IGBT 
B:-PNP transistor 
C:-Diode
D:-Vibrator

Correct Answer:- Option-A

7:-Power MOSFET and power IGBT are 

A:-One and the same device
B:-Quite different devices
C:-Similar semiconductor devices 
D:-Replaceable devices

Correct Answer:- Option-C

8:-Which one of the following semiconductor device may be used as a light sensor?

A:-Photo diode
B:-Photo transistor 
C:-LDR
D:-Any one of the above 

Correct Answer:- Option-D

9:-The material used for making optic-fibre cable in general is .

A:-Copper
B:-Transparent plastic 
C:-Aluminium
D:-Steel

Correct Answer:- Option-B

10:-Which one of the following IC contains NOT gates ?

A:-IC 7400
B:-IC 7404
C:-IC 7402
D:-IC 7408

Correct Answer:- Option-B

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog