MCQs on Industrial Training (Technical Power Electronics System) - 3

1:-A transformer is an electrical device used to .

A:-change the frequency of applied AC voltage
B:-transfer electrical energy from one circuit to another without any direct electrical connection 
C:-convert applied DC into AC
D:-convert applied AC into DC 

Correct Answer:- Option-B

2:-A 3-phase transformer has .

A:-1 primary and 3 secondary windings 
B:-3 primary and 1 secondary windings 
C:-3 primary and 3 secondary windings 
D:-3 primary and 6 secondary windings 

Correct Answer:- Option-C

3:-A transformer has 800 turns in its primary winding and 200 in its secondary what is the primary voltage, if the secondary voltage is 40 V? Assume transformer losses as negligible?

A:-8 V
B:-16 V
C:-40 V 
D:-160 V

Correct Answer:- Option-D

4:-Efficiency of a transformer is the ratio of .

A:-Output power to input power 
B:-Input power to output power 
C:-Input current to output current
D:-Output current to input current 

Correct Answer:- Option-A

5:-The basic unit of capacitance is .

A:-Ohm 
B:-Farad 
C:-Henry 
D:-Mho

Correct Answer:- Option-B

6:-The relationship between charge (Q), voltage (V) and capacitance (C) of a capacitor is .

A:-C = Q/V 
B:-C = QV
C:-`"C=Q^2 V"` 
D:-C = V/Q

Correct Answer:- Option-A

7:-Identify the instrument which is NOT used for measurement of capacitance .

A:-Digital capacitance meter 
B:-AC bridge
C:-RLC meter 
D:-Kelvin bridge

Correct Answer:- Option-D

8:-The capacitive reactance Xc is given by .

A:-2`Pi`FC 
B:-1/2`Pi`FC 
C:-2`Pi`/FC 
D:-FC/2`Pi`

Correct Answer:- Option-B

9:-Current flowing through a capacitor is given by .

A:-`"V.X_c"`
B:-`"V^2/X_c"` 
C:-`"V/X_c"`
D:-`"V^2.C"`

Correct Answer:- Option-C

10:-A semi conductor in its pure form is referred to as .

A:-Intrinsic semiconductor 
B:-Extrinsic semiconductor 
C:-Crystal semiconductor 
D:-Doped semiconductor 

Correct Answer:- Option-A
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email