MCQs on Anthropology -32



1. Identify the correct sequence of the following geneticists chronologically according to their 

    contribution:

(A) Sutton – Morgan – Watson & Crick – Mendel

(B) Mendel – Sutton – Morgan – Watson & Crick

(C) Morgan – Mendel – Watson & Crick – Sutton

(D) Watson & Crick – Morgan – Sutton – Mendel

Answer: (B)



2. Identify the correct sequence of cell components in the ascending order of their occurrence:

(A) Genes – Chromosome – Nucleus – Cytoplasm

(B) Chromosome – Genes – Cytoplasm – Nucleus

(C) Nucleus – Genes – Chromosome –Cytoplasm

(D) Cytoplasm – Chromosome – Genes – Nucleus

Answer: (A)


3. Which one of the following pairs is correctly matched?

(A) Bone tools – Homohabilis

(B) Earliest Harappan Phase – Mehergarh

(C) Mousterian culture – Homo-erectus

(D) Interglacial – Miocene

Answer: (B)


4. Arrange the following lithic tool types in their correct sequence of appearanc:

i. Point

ii. Chopper

iii. Cleaver

iv. Burin

Codes:

(A) ii i iv iii

(B) i ii iii iv

(C) iv iii ii i

(D) ii iii i iv

Answer: (D)


5. Who among the following made aremarkable contribution in the field of dermatoglyphics?

(A) J.D. Mavalwalla

(B) Cummins and Midlo

(C) Francis Galton

(D) All of the above

Answer: (D)


6. Mongolism is seen in

(A) Down’s syndrome

(B) Turner’s syndrome

(C) Edward’s syndrome

(D) Cri-du-chat syndrome

Answer: (A)


7. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the codes given below:

                    List – I                                     List – II

(a) G. Chattopadhyay                         (i) Gopalpur

(b) L.P. Vidyarthi                                (ii) Shamirpet

(c) S.C. Dubey                                     (iii) Ghaghar

(d) Alan Beals                                     (iv) Ranjana

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (ii) (i)

(B) (iv) (ii) (iii) (i)

(C) (i) (iii) (iv) (ii)

(D) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer: (A)



8. Match an item in List-I with an itemin List-II. Use the codes given below:

                        List – I                                                 List – II

(a) Systematic sampling                     (i) An item in the study population

(b) Sampling unit                               (ii) Probability sampling

(c) Snow-ball sampling                    (iii) Nonprobability sampling

(d) Sampling frame                           (iv) List of units of analysis

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (ii) (iv) (i)

(B) (ii) (i) (iii) (iv)

(C) (iv) (i) (ii) (iii)

(D) (iv) (ii) (iii) (i)

Answer: (B)



9. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the codes given below:

                    List – I                                 List – II

(a) Kenneth Pike                 (i) Universalization and Parochialization

(b) M.N. Srinivas                (ii) Etic and Emic

(c) Mc Kim Marriot            (iii) Dominant Caste

(d) L.P. Vidyarthi                (iv) Nature-Man-Spirit complex

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (ii) (iv) (i) (iii)

(C) (ii) (iii) (i) (iv)

(D) (iii) (ii) (iv) (i)

Answer: (C)



10. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the codes given below:

                List - I                                                             List – II

(a) Comparative approach to kin systems         (i) Lewis H. Morgan

(b) Structural approach to myth                         (ii) Claude Levi- Strauss

(c) Theory of needs                                                (iii) Victor Turner

(d) Concept of social drama                                 (iv) Bronislaw Malinowski

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (iv) (ii)

(B) (i) (ii) (iv) (iii)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (ii) (i) (iii) (iv)

Answer: (B)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog