MCQs on Anthropology -31



1. Which of the following ‘rules of residence’ is least common in human societies?

(A) Bilocal

(B) Matrilocal

(C) Neolocal

(D) Avanculocal

Answer: (D)


2. Which one of the following books is NOT written by Verrier Elwin?

(A) The Baiga

(B) The Muria and their Ghotul

(C) Bondo Highlanders

(D) The Nacked Naga

Answer: (D)


3. Which one of the following best describe ‘syncretism’?

(A) Cultural blends (including religious blends) that emerge from acculturation.

(B) Cultural distinctions that maintain ethnic boundary.

(C) Cultural variations across time and space.

(D) Cultural homogenisation resulting due to globalization.

Answer: (A)


4. Who among the following believed that species changes were influenced by environmental 

     change?

(A) E. Darwin

(B) J.B. Lamarck

(C) T. Malthus

(D) C. Lyell

Answer: (B)



5.
Ethnology differs from Ethnography because

(A) It is comparative

(B) It uses data collected by other anthropologists

(C) It generalizes across cultures

(D) All the above

Answer: (D)


Answer: (A)


6. Earliest evidence of human violence is known from which of the following sites?

(A) Tilwara

(B) Birbhanpur

(C) Sarai – Nahar – Rai

(D) Adamgarh

Answer: (C)


7. Which one of the following is correct about ethnicity?

(A) Ethnicity can be said to exist when people claim certain identity for themselves.

(B) The basis of ethnicity can be language, religion, history, geography, kinship.

(C) Ethnicity can be expressed in peaceful multiculturalism, or indiscrimination or violent confrontation.

(D) All the above

Answer: (D)


8. “Arboreal” means:

(A) forest-dwelling

(B) tree-dwelling

(C) city-dwelling

(D) water-dwelling

Answer: (B)


9. The normal distribution for a trait existing in a large population reveals that

(A)All individuals are homozygous for that trait.

(B)More individuals are closer to the average value.

(C) Fewer individuals possess the extreme genotype.

(D) Both (B) and (C).

Answer: (D)



10. Who was the first person to introduce the term “Genetics”?

(A) A. Marshall

(B) W. Bateson

(C) J.F. Crow

(D) D. Falconer

Answer: (B)




Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog