MCQs on Anthropology -51


1. Identify the correct sequence of the following:

(A) Vanaprasthashram – Brahmacharyashram – Gruhasthashram – Sanyashashram.

(B) Gruhasthashram – Vanaprasthashram – Brahmacharyashram – Sanyashashram.

(C) Brahmacharyashram – Gruhasthashram – Vanaprasthashram – Sanyashashram.

(D) Brahmacharyashram – Gruhasthashram – Sanyashashram – Vanaprasthashram.

Answer: (C)


2. Workout an evolutionary order of the following belief systems:

(A) Ancestor worship – Animism – Polytheism – Monotheism.

(B) Ancestor worship – Animism – Monotheism – Polytheism.

(C) Animism – Ancestor worship – Monotheism – Polytheism.

(D) Animism – Monotheism – Ancestor worship – Polytheism.

Answer: (No option is correct)


3. Give the correct sequence of the following:

(A) Tribe – Band – Chiefdom – State

(B) Tribe – Chiefdom – Band – State

(C) Band – Chiefdom – State – Tribe

(D) Band – Tribe – Chiefdom – State

Answer: (D)


4. Identify the order in which the following anthropologists made their appearance in the               academic field.

(A) Evans-Pritchard – Malinowski – Sol Tax – Edward Tylor.

(B) Edward Tylor – Malinowski – Evans-Pritchard – Sol Tax.

(C) Malinowski – Edward Tylor – Evans-Pritchard – Sol Tax.

(D) Edward Tylor – Evans-Pritchard – Malinowski – Sol Tax.

Answer: (B)


5. Identify the correct sequence of the following epochs of the Cenozoic era:

(A) Palaeocene – Eocene – Oligocene – Miocene.

(B) Eocene – Oligocene – Palaeocene – Miocene.

(C) Miocene – Eocene – Palaeocene – Oligocene.

(D) Oligocene – Miocene – Eocene – Palaeocene.

Answer: (A)


6. Identify the correct sequence in terms of advancement in the primate locomotion:

(A) Knuckle walking – Brachiation – Quadrupedal – Bipedal.

(B) Brachiation – Knuckle walking – Quadrupedal – Bipedal.

(C) Quadrupedal – Brachiation – Bipedal – Knuckle walking.

(D) Quadrupedal – Brachiation – Knuckle walking – Bipedal.

Answer: (D)


7. Arrange the following in the correct sequence in terms of chronology of classification of              Indian people:

(A) Risley – Sarkar – Guha – Roychoudhury.

(B) Risley – Guha – Sarkar – Roychoudhury.

(C) Guha – Risley – Sarkar – Roychoudhury.

(D) Sarkar – Risley – Guha – Roychoudhury.

Answer: (B)


8. Identify the sequence of Mitosis cell division in correct order:

(A) Prophase – Interphase – Anaphase – Metaphase – Telophase.

(B) Interphase – Prophase – Metaphase – Anaphase – Telophase.

(C) Anaphase – Prophase – Metaphase – Interphase – Telophase.

(D) Prophase – Anaphase – Telophase – Metaphase – Interphase.

Answer: (B)


9. Which one of the following is the correct sequence of glacial episodes of Europe?

(A) Gunz – Riss – Mindel – Wurm

(B) Gunz – Mindel – Riss – Wurm

(C) Gunz – Wurm – Mindel – Riss

(D) Mindel – Riss – Wurm – Gunz

Answer: (B)


10. Which one of the following is the correct sequence of cultural stages in prehistoric period?

(A) Acheulean – Mousterian – Solutrean – Magdalenian.

(B) Mousterian – Solutrean –Acheulean – Magdalenian.

(C) Acheulean – Magdalenian – Mousterian – Solutrean.

(D) Magdalenian – Solutrean –Mousterian – Acheulean.

Answer: (A)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog