MCQs on Anthropology -52


1. Match an item of List-I with an item of List-II and answer using the codes given below:

            List – I                                     List – II

(a) The Nayars                             (i) P.R.T. Gurdon

(b) The Jafna Tamils                 (ii) M.N. Srinivas

(c) The Khasis                             (iii) Kathleen Gough

(d) The Coorgs                            (iv) Kenneth David

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iii) (iv)

(B) (iv) (iii) (i) (ii)

(C) (ii) (iv) (iii) (i)

(D) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: (D)


2. Match an item of List-I with that of List-II. Use the codes given below:

            List – I                 List – II

(a) Merida                         (i) City

(b) Dzita                           (ii) Town

(c) Chankom                   (iii) Peasant village

(d) Tusik                           (iv) Tribal village

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (ii) (i)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (ii) (iii) (i) (iv)

(D) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: (B)


3. Match an item of List-I with an item of List-II. Use the codes given below:

            List – I                         List – II

(a) M.N. Srinivas             (i) Culture of Poverty

(b) Mc Kim Marriot       (ii) Dominant Caste

(c) L.P. Vidyarthi           (iii) Universalization and Parochialization

(d) Oscar Lewis              (iv) The Sacred Complex

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (i) (iv) (ii)

(B) (ii) (iv) (i) (iii)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (C)


4. Match an item of List-I with an item of List-II. Use the codes given below:

                List – I                     List – II

(a) Ralph Linton             (i) The Andaman Islanders

(b) M. J. Herskovits      (ii) Coral Gardens and their Magic

(c) Radcliffe- Brown     (iii) The Science of Man in the World Crisis.

(d) B. Malinowski         (iv) Man and his works: The Science of Cultural Anthropology

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (iv) (i) (ii)

(B) (i) (iii) (ii) (iv)

(C) (i) (ii) (iv) (iii)

(D) (ii) (i) (iii) (iv)

Answer: (A)


5. Match an item of List-I with an item of List-II. Use the codes given below:

            List – I                         List – II

(a) Karyotype                         (i) PTC taste ability

(b) Qualitative character     (ii) Finger pattern types

(c) Complex disease             (iii) Set of chromosome

(d) Monogenic trait             (iv) Diabetes

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iv) (ii) (iii)

(B) (iii) (i) (ii) (iv)

(C) (iii) (ii) (iv) (i)

(D) (ii) (iv) (iii) (i)

Answer: (C)


6. Match an item in List-I with an item of List-II. Use the codes given below:

                List – I                             List – II

(a) Up from the Ape                 (i) J.M. Tanner

(b) Origin of Race                     (ii) Race and Sanger

(c) Blood Groups in Man        (iii) A.E. Hooton

(d) Growth at Adolescence     (iv) C. Coon

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (iv) (ii) (i)

(B) (iii) (i) (ii) (iv)

(C) (iv) (ii) (iii) (i)

(D) (i) (iii) (iv) (ii)

Answer: (A)


7. Match an item of List-I with an item of List-II. Use the codes given below:

            List – I                                                 List – II

(a) Sitting height vertex                     (i) spreading calliper

(b) Maximum cranial breadth         (ii) Anthropometer

(c) Facial angle                                  (iii) Sliding calliper

(d) Nasal length                                 (iv) Goniometer

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (i) (iv) (iii) (ii)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (ii) (iv) (iii) (i)

Answer: (A)


8. Match an item of List-I with an item of List-II. Use the codes given below:

        List – I                         List – II

(a) Age                                 (i) Pelvis

(b) Stature                          (ii) Skull

(c) Sex                                 (iii) Dentition

(d) Race                              (iv) Long bones

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (i) (iii)

(B) (iii) (iv) (i) (ii)

(C) (iii) (iv) (ii) (i)

(D) (i) (ii) (iv) (iii)

Answer: (B)


9. Match an item in List-I (the dating method) with an item in List-II (the pioneering               

     person(s)). Use the codes given below:

            List – I                                 List – II

(a) Carbon-14                             (i) Ferrington Daniel

(b) Dendrochronology             (ii) Evernden and Curtis

(c) Potassium- Argon              (iii) Willard F. Libby

(d) Thermo luminescence       (iv) A.E. Douglass

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (iv) (ii)

(B) (ii) (iv) (i) (iii)

(C) (iii) (iv) (ii) (i)

(D) (iv) (ii) (iii) (i)

Answer: (C)


10. Match an item of List-I (the tool type) with an item in List-II (the tool technique). Use the 

       codes given below:

                List – I                                             List – II

(a) Hand Axe                                         (i) Block-on-block technique

(b) Pebble Tool                                     (ii) Cylinder hammer technique

(c) Celt                                                   (iii) Fluting technique

(d) Lunate                                             (iv) Grinding &Polishing technique

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (i) (ii) (iv) (iii)

(C) (iv) (iii) (i) (ii)

(D) (iii) (i) (ii) (iv)


Answer: (A)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog