MCQs on Anthropology -53



1. “Venus of Willendorf” belongs to which of the following traditions?

(A) Perigordian

(B) Aurignacian

(C) Gravettian

(D) Magdalenian

Answer: (B)


2. In which of the following cultural traditions does one find the tool type Lunate?

(A) Mousterian

(B) Magdalenian

(C) Choukoutien

(D) Tardenoisean

Answer: (D)


3. Mature Harappan site in Haryana is best represented at which of the following sites?

(A) Ahichchatra

(B) Kalibangan

(C) Amri

(D) Mitathal

Answer: (D)


4. Metal technology, Art and Writing is known from which one of the following cultures?

(A) Jorwe

(B) Banasian

(C) Harappa

(D) Painted Grey Ware

Answer: (C)


5. Harpoons with a hole in the body are found in which one of the following traditions?

(A) Tardenoisean

(B) Kitchen Midden

(C) Azilian

(D) Campignian

Answer: (C)


6. In line with Friedrich Ratzel’s theory which one of the following is the correct statement?

(A) Single items of culture tended to diffuse, whereas whole “culture complex” were spread

       by migration.

(B) Single items of culture spread by migration, whereas “culture complex” diffuse.

(C) Both single items of culture as well as “culture complex” diffuse.

(D) Both single items of culture as well as “culture complex” spread through migration.

Answer: (A)


7. Who among the following challenged the universal nature of Oedipus complex and instead 

     proposed a culturally specific, parallel nuclear complex?

(A) Franz Boas

(B) Margared Mead

(C) Brownslaw Malinowski

(D) Ralph Linton

Answer: (C)


8. The roots of New Ethnography in Social-cultural Anthropology lie on

(A) Holistic approach

(B) Eromic approach

(C) Etic approach

(D) Linguistic approach

Answer: (B)


9. Malinowski propounded Functional Theory based on his ethnographic field work among…..

(A) Andamanese

(B) Trobriand Islanders

(C) Nicobarese

(D) Nuer

Answer: (B)


10. The concept of ‘Technonomy’ was first used in Anthropology by

(A) E. B. Tylor

(B) L. H. Morgan

(C) R. H. Lowie

(D) Benedict

Answer: (A)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog