MCQs on Physical Education -22


1. Arrange in correct sequential order the following statistical measures to analyse data:

I. F Ratio

II. Scheffee Post Hoc Test

III. Mean

IV. RSS, CF, TSS, SSb, SSw

Codes:

(A) III, II, IV, I

(B) III, II, I, IV

(C) III, IV, I, II

(D) IV, III, I, II

Answer: (C)


2. Arrange in correct sequential order the preventive measures of communicable diseases:

I. Disinfection

II. Notification

III. Diagnosis

IV. Isolation

V. Treatment

VI. Immunisation

VII. Investigation

Codes:

(A) I, II, III, IV, V, VI, VII

(B) II, IV, I, III, VII, VI, V

(C) IV, III, II, I, VI, VII, V

(D) III, I, II, IV, V, VI, VII

Answer: (B)


3. Arrange the following institutes in chronological order of their inception in India:

I. YMCA College of Physical Education, Madras (Chennai)

II. Sport Authority of India, New Delhi

III. National Institute of Sport, Patiala

IV. H.V.P. Mandal, Amravati

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) II, III, I, IV

(C) III, IV, II, I

(D) IV, I, III, II

Answer: (D)


4. Arrange the following in the chronological order:

I. Modern Olympic Games

II. Asian Games

III. Commonwealth Games

IV. SAF Games

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) IV, II, III, I

(C) IV, III, II, I

(D) I, III, II, IV

Answer: (D)


5. Arrange the following events of the first day of Decathlon in proper sequence of their 

    occurrence:

I. 400 m

II. Shot Put

III. Long Jump

IV. High Jump

V. 100 m

Codes:

(A) V, III, II, IV, I

(B) I, IV, III, II, V

(C) V, IV, III, II, I

(D) II, III, IV, V, I

Answer: (A)


6. Sequence of therapeutic modalities includes:

I. Cryo therapy

II. Electro therapy

III. Massage therapy

IV. Exercise therapy

Codes:

(A) I, III, IV, II

(B) I, II, III, IV

(C) II, III, I, IV

(D) I, III, II, IV

Answer: (B)


7. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A), and the other as Reason (R).

Assertion (A): Socialization takes place through participation in games and sports.

Reason (R): Games and sports inculcate social habits.

Which one of the following statement is correct?

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) Both (A) and (R) are true.

Answer: (D)


8. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A), and the other as Reason (R).

Assertion (A): Modern concept of health includes only a sound body with adequate fitness.

Reason (R): Health is a state of complete well-being.

Which one of the following statement is correct?

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are right.

(C) (A) is wrong, but (R) is right.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (C)


9. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A), and the other as Reason 

    (R).

Assertion (A): Type-II error is accepting the null hypothesis when it is false.

Reason (R): This error is due to false interpretation of data.

Which one of the following statement is correct?

(A) (A) is right, but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are right.

(C) (A) is wrong, but (R) is right.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (B)


10. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A), and the other as Reason 

    (R).

Assertion (A): There exists a positive relationship between cohesion and performance in team sport.

Reason (R): Assessment of task cohesion and social cohesion measures the relationship of cohesion and performance of a team.

Which one of the following statement is correct?

(A) (A) is right and (R) is wrong.

(B) (A) is wrong and (R) is right.

(C) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog