MCQs on Physical Education -21


1. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

                List – I                                                     List – II

I. Learning                                             1. Direction & intensity of effort

II. Components of motivation         2. Psychological core

III. Personality                                   3. Law of Effect

IV. Thorndike                                     4. Trial & Error

Codes:

I II III IV

(A) 1 2 3 4

(B) 4 1 2 3

(C) 2 3 4 1

(D) 3 4 1 2

Answer: (D)


2. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

            List – I                                 List – II

I. Reliability                             1. Standard

II. Objectivity                         2. Authenticity

III. Validity                             3. Consistency in result

IV. Norms                              4. Consistency in result with different tester

Codes:

I II III IV

(A) 3 4 2 1

(B) 3 4 1 2

(C) 4 3 2 1

(D) 2 3 4 1

Answer: (A)


3. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

            List – I                                 List – II

I. Basketball                         1. Sudden death

II. Kabbaddi                         2. Libero

III. Volleyball                       3. Dead ball

IV. Wrestling                         4. Lona

Codes:

I II III IV

(A) 3 4 2 1

(B) 3 4 1 2

(C) 2 4 1 3

(D) 1 4 3 2

Answer: (A)


4. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

        List – I                                                                 List – II

I. Bureaucratic Theory                                         1. Henry Fayol

II. Scientific Management Theory                     2. Elton Mayo

III. Administrative Theory                                 3. F.W. Taylor

IV. Human Relation Movement Theory          4. Max Weber

Codes:

I II III IV

(A) 4 3 1 2

(B) 1 2 3 4

(C) 2 4 1 3

(D) 4 2 3 1

Answer: (A)


5. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

        List – I                                             List – II

I. Water Jump                                 1. Basketball

II. Diagonal excess                         2. Hockey

III. 23 Metres                                 3. Steeple Chase

IV. 8 Seconds                                 4. 800 Metres

Codes:

I II III IV

(A) 3 4 2 1

(B) 4 3 1 2

(C) 2 1 3 4

(D) 3 4 1 2

Answer: (A)


6. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

            List – I                                                         List – II

I. Circuit Training                                         1. Winter Bottom

II. Fartlek Training                                       2. Dr. Reindelland Greschler

III. Interval Training                                     3. Gosta Halmar

IV. Pressure Training                                   4. Morgan and Adamdson

Codes:

I II III IV

(A) 3 4 1 2

(B) 4 3 2 1

(C) 2 1 4 3

(D) 1 2 3 4

Answer: (B)


7. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

                List – I                                     List – II

I. Fosbury flop                                 1. Relay Race

II. Glide technique                         2. Long Jump

III. Hitch Kick                                 3. Shot Put

IV. Snatch Baton Pass                   4. High Jump

Codes:

I II III IV

(A) 4 3 2 1

(B) 4 2 1 3

(C) 3 2 4 1

(D) 3 2 1 4

Answer: (A)


8. Arrange the following phases of motor learning in order of sequence:

I. Phase of fine coordination

II. Phase of rough coordination

III. Phase of automatization

Codes:

(A) I, II, III

(B) II, III, I

(C) II, I, III

(D) III, II, I

Answer: (C)


9. Arrange the following mechanical phases of a 100 M sprint in order of their sequence of 

    progression:

I. Retardation

II. Quick acceleration phase

III. Top speed phase

IV. Slow acceleration phase

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) IV, II, III, I

(C) III, IV, I, II

(D) II, I, IV, III

Answer: (B)


10. Arrange in correct sequential order the approaches adopted to study personality in sport:

I. Trait approach

II. Situation approach

III. Psychodynamic approach

IV. Interactional approach

Codes:

(A) I, III, IV, II

(B) IV, II, I, III

(C) II, IV, III, I

(D) III, I, II, IV

Answer: (D)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog