MCQs on Physical Education -20



1. Extramural competitions are more beneficial for

I. Champions

II. Beginners

III. Ordinary performer

IV. Skilled performer

Find the correct combination.

(A) I, IV

(B) II, III

(C) III, IV

(D) II, IV

Answer: (A)


2. Internal load is judged by

I. Load volume

II. Pulse rate

III. Load intensity

IV. Lactic acid concentration

Find the correct combination.

(A) I, IV

(B) II, IV

(C) III, IV

(D) II, III

Answer: (D)


3. Match List – I with List – II and select the correct option using the code given below:

            List – I                             List – II

I. Ludwig John                 1. Educational gymnastics

II. John Dewey                 2. Modern Olympic Games

III. P.H. Ling                    3. Turnverein Movement

IV. Coubertin                    4. Pragmatism

Codes:

I II III IV

(A) 1 3 4 2

(B) 2 1 3 4

(C) 4 2 1 3

(D) 3 4 1 2

Answer: (D)


4. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

                    List – I                                 List – II

I. Stimulatory responses             1. Anabolic steroids

II. Drug increasing alertness     2. Narcotic analgesics

III. Psychological stimulation   3. Stimulation

IV. Testosterone hormone         4. Beta blockers

Codes:

I II III IV

(A) 1 3 4 2

(B) 3 4 2 1

(C) 4 1 3 2

(D) 4 2 3 1

Answer: (D)


5. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

            List – I                                                                             List – II

I. Oxygen storage in the muscle                                         1. Oxygen debt

II. Source of energy during all out sprint                         2. Anaerobic metabolism

III. Rest period immediately after exercise                      3. Myoglobin

IV. Excess oxygen consumed during recovery period    4. Recovery period

Codes:

I II III IV

(A) 1 2 3 4

(B) 2 4 3 1

(C) 1 4 2 3

(D) 3 2 4 1

Answer: (D)


6. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

            List – I                 List – II

I. Leadership                 1. POMS

II. Personality                2. SCAT

III. Group Cohesion     3. LSS

IV. Anxiety                     4. GEQ

Codes:

I II III IV

(A) 1 3 2 4

(B) 3 1 4 2

(C) 4 2 3 1

(D) 2 4 1 3

Answer: (B)


7. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

                    List – I                                                                                                 List – II

I. A non-parametric technique to compare obtained results 
    with those to be expected                                                                                 1. Z test

II. A statistical test to determine the significant difference 
    between the sample mean and population mean                                        2. Correlation

III. A statistical technique to establish the relationship among
     variables                                                                                                             3. F-Ratio

IV. A test to assess the significant difference in the means of more
     than two groups                                                                                                 4. Chi-square Test

Codes:

I II III IV

(A) 4 1 2 3

(B) 4 1 3 2

(C) 1 3 4 2

(D) 3 1 2 4

Answer: (A)


8. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

                List – I                                 List – II

I. Frictional force                         1. Body weight

II. Buoyant force                         2. Banking

III. Gravity force                         3. Stability

IV. Centrifugal force                 4. Floating

Codes:

I II III IV

(A) 2 3 4 1

(B) 3 4 1 2

(C) 4 1 2 3

(D) 1 2 3 4

Answer: (B)


9. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

                    List – I                                                         List – II

I. Anabolic steroids                             1. Slowing the neuromuscular cellular process

II. Amphetamines                                2. Bringing the level to normal

III. Alcohol                                             3. Initiating the neuromuscular process

IV. Alkaline salts                                  4. Developing secondary male characteristics in female

Codes:

I II III IV

(A) 4 3 1 2

(B) 3 4 2 1

(C) 1 2 3 4

(D) 2 1 4 3

Answer: (A)


10. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

            List – I                                                 List – II

I. Hockey                                             1. Ranji Trophy

II. Football                                          2. Agakhan Cup

III. Tennis                                             3. Subroto Cup

IV. Cricket                                            4. Davis Cup

Codes:

I II III IV

(A) 2 3 4 1

(B) 4 3 2 1

(C) 3 1 2 4

(D) 1 2 3 4

Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog