MCQs on Human Genetics

1. If a couple has three daughters, what are the chances that the fourth child will be a son? 
(a) 100% 
(b) 75% 
(c) 50% 
(d) 0% 

Ans. (c) 

2. If a dihybrid pea plant heterozygous for flower colour (red dominant over white) and seed shape (round dominant over wrinkled) under goes selfing, the types of gametes produced are: 
(a) 2 
(b) 4 
(c) 8 
(d) 16 

Ans. (b) 

3. The crossing of a homozygous tall plant with a dwarf would yield plaits in the ratio of 
(a) two tall and two dwarf 
(b) one homozygous tall, one homozygous dwarf and two heterozygous tall 
(c) all homozygous dwarf 
(d) all homozygous tall 

Ans. (b) 

4. Blue eye colour in human is recessive to brown eye colour. The expected children of a marriage between blue-eyed woman and brown-eyed male who had a blue-eyed mother are likely to be 
(a) all blue-eyed 
(b) three blue-eyed and one brown-eyed
(c) all brown-eyed 
(d) one blue-eyed and one brown-eyed 

Ans. (d) 

5. The genotype of a dominant parent is determined by crossing it with the recessive parent. This cross is called 
(a) back cross 
(b) test cross 
(c) long cross 
(d) out cross 

Ans. (b) 

6. Chromosome theory of heredity was postulated by 
(a) Charles Darwin 
(b) Gregor Mendel 
(c) Sutton and Boveri 
(d) Har Gobind Khorana 

Ans. (c) 

7. Continuity of germplasm theory by WEISMANN was proposed in 
(a) 1838 
(b) 1883 
(c) 1865 
(d) 1859 

Ans. (b) 

8. Allosomes are 
(a) bead like structure on chromosomes 
(b) sex chromosomes 
(c) rounded bodies 
(d) node like structure on chromosomes 

Ans. (b) 

9. Mutation is 
(a) a change that is inherited 
(b) a change, which affects the parents only but never inherited 
(c) a change, which affects the offspring of F2 generation only 
(d) a factor responsible for plant growth 

Ans. (a) 

10. Recessive mutation are expressed normally 
(a) has to express always since it is a mutation 
(b) in heterozygous condition 
(c) neither in homozygous nor in heterozygous condition 
(d) in homozygous condition 

Ans. (d) 

11. Which of the following is not heritable? 
(a) Point mutation 
(b) Chromosomal mutation 
(c) Somatic mutation 
(d) Gene mutation 

Ans. (c) 

12. Which of the following is a mutagen? 
(a) SO2 
(b) CO2 
(c) CO 
(d) HNO2 

Ans. (d) 

13. The plant that was made popular by “DE VRIES mutation theory”: 
(a) Triticum vulgare 
(b) Oenothera lamarkiana 
(c) Pisum sativum 
(d) Primula vulgaris 

Ans. (b) 

14. Which of the following is an example of a point mutation? 
(a) Thalassaemia 
(b) Night blindness 
(c) Sickle cell anaemia 
(d) Down‟s syndrome 

Ans. (c) 

15. Mutations used in agriculture are 
(a) lethal and recessive 
(b) artificially induced and recessive 
(c) lethal and dominant 
(d) none of the above 

Ans. (b) 

16. Inheritance of total colour-blindness is 
(a) X-linked 
(b) XY-linked 
(c) Y-linked 
(d) none of these 

Ans. (a) 

17. A man is hemophiliac. This indicates that he 
(a) inherited the condition from his father 
(b) is afraid of sight of blood 
(c) inherited the condition from his mother 
(d) is carrying parasite in his blood 

Ans. (c) 

18. Genes located on Y-chromosome are 
(a) mutant genes 
(b) sex-linked genes 
(c) autosomal genes 
(d) holoandric genes 

Ans. (d) 

19. “Barr body” is derived from 
(a) autosomes in males 
(b) autosomes in females 
(c) X-chromosome in female 
(d) X-chromosome in males 

Ans. (c) 

20. Heterosis is 
(a) hybrid incompatibility 
(b) hybrid vigour 
(c) structural hybridity 
(d) hybrid sterility 

Ans. (b) 

21. Pure line selection results in retention of desired characters 
(a) for one generation 
(b) for two generations 
(c) for several generation 
(d) permanently 

Ans. (c) 

22. Which of the following have equal number of chromosomes? 
(a) Klinefelter‟s syndrome and Down‟s syndrome 
(b) Klinefelter‟s and Turner‟s syndrome 
(c) Turner‟s syndrome and Down‟s syndrome 
(d) Turner‟s syndrome and gynandromorphy 

Ans. (a) 

23. Rh factor derives its name from 
(a) monkey 
(b) ape 
(c) rhino 
(d) human care 

Ans. (a) 

24. The DNA is the genetic material was proved conclusively be 
(a) J.D. Watson 
(b) Hershey and Chase 
(c) Alfred Griffith 
(d) Boveri and Sutton 

Ans. (b) 

25. Watson and Crick composed the model of DNA structure in 
(a) 1953 
(b) 1943 
(c) 1955 
(d) 1963 

Ans. (a)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email