Solved Question Paper for Junior Works Manager (Civil) in Ordnance Factory Board conducted by UPSC

 91. If the intercept on a staff located at 100 m from the level for a five divisions deviation of the bubble is 0.050 m and if length of the one division of the bubble is 2 mm, then the radius of curvature of the bubble is

(a) 15 m
(b) 20 m
(c) 25 m
(d) 30 m

Answer: (b)

92. To find the true difference between points A and B on the opposite banks of a river, the level was set up near A and the staff readings on A and B were 2.635 and 4.247. The level was then moved and set up near B and the respective staff readings on A and B were 2.020 and 3.980. What is the true RL of B if RL of A is 400?
(a) 405.464 m
(b) 403.571 m
(c) 401.782 m
(d) 398.214 m

Answer: (d)

93. In theodolite traversing for the calculation of independent rectangular coordinates from field observations, consider the following preliminary steps:
1. Computation of the reduced bearing of each traverse leg
2. Identifying the closing error
3. Balancing of consecutive coordinates
4. Calculation of consecutive coordinates

What is the correct sequence for above steps of computations?
(a) 1 – 2 – 4 and 3
(b) 3 – 2 – 4 and 1
(c) 1 – 4 – 2 and 3
(d) 3 – 4 – 2 and 1

Answer: (c)

94. Consider the following factors suggested and relevant to remote sensing:
1. Frequency
2. Polarization
3. Incident angle
4. Scattering mechanism

Which of the above affect the microwave signatures of objects?
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 2, 3 and 4
(c) 3 and 4 only
(d) 1, 2 and 4 only

Answer: (b)

95. The line passing through the optical center of the eye piece and the optical center of the object glass and its continuation is called
(a) Trunnion axis of the telescope
(b) Optical axis of the telescope
(c) The line of collimation
(d) Stadia line

Answer: (c)

96. What is the correct order in which engineering surveys for highways shall be carried out?
1. Reconnaissance
2. Final location and detailed surveys
3. Map study
4. Preliminary survey
(a) 2 – 4 – 1 and 3
(b) 3 – 1 – 4 and 2
(c) 2 – 1 – 4 and 3
(d) 3 – 4 – 1 and 2

Answer: (b)

97. The angle of banking for a highway curve of 200 m radius designed for cars travelling at 120 kmph, taking the coefficient of friction between tyres and the road as 0.4, will be


Answer: (d)

98. What is the extra widening required on a two-lane pavement for a curve of radians 100 m. The wheelbase of the design vehicle is 6 m and the design speed is 64 kmph?
(a) 1.0 m
(b) 1.4 m
(c) 1.8 m
(d) 2.0 m

Answer: (a)

99.

Answer: (d)

100. Dorry abrasion test registered a loss in weight of 27 g. The respective coefficient of
hardness will be
(a) 11
(b) 10
(c) 9
(d) 8

Answer: (a)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email