Solved Question Paper for Medical Officer (Homoeopathy) in Govt. of NCT of Delhi conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Post of Medical Officer (Homoeopathy) in Govt. of NCT of Delhi held on 17.12.2017.


1. Pernicious anaemia is:

(a) Microcytic normochromic

(b) Microcytic hypochromic

(c) Macrocytic normochromic

(d) Macrocytic hypochromic

Answer: (c)

2. Blackwater fever is a complication of infection with:

(a) Plasmodium vivax

(b) Plasmodium falciparum

(c) Plamodium malaraia

(d) All of these

Answer: (b)

3. Which one of the following is correct in respect of Raynaud’s disease?

(a) Women are affected five times more often than men

(b) Fingers are involved more frequently than toes

(c) Most patients experience only mild or infrequent episodes

(d) Results of physical examination are often entirely normal

Answer: (No Answer)

4. The clinical variety of psoriasis which is most common in children and young adults is:

(a) Palmoplentar psoriasis

(b) Plaque-type psoriasis

(c) Guttate psoriasis

(d) Pustular psoriasis

Answer: (c)

5. Aschoff’s nodules are seen in:

(a) Subacute bacterial endocarditis

(b) Libman sacks endocarditis

(c) Rheumatic carditis

(d) Non-bacterial endocarditis

Answer: (c)

6. All are the risk factors for deep vein thrombosis EXCEPT:

(a) Malignancy

(b) Pregnancy and postpartum

(c) Age less than 60 years

(d) High dose oestrogen oral contraceptive pill

Answer: (c)

7. A patient presents with arthritis, hyperpigmentation and hypogonadism. The likely diagnosis is:

(a) Haemochromatosis

(b) Tumor lung

(c) Wilson’s disease

(d) Rheumatoid arthritis

Answer: (a)

8. Hypoglycaemia is a recognised feature of all EXCEPT:

(a) Uremia

(b) Acromegaly

(c) Addisons disease

(d) Hepatocellular failure

Answer: (b)

9. Which one of the following is NOT a feature of multiple myeloma?

(a) Hypercalcemia

(b) Hyperviscosity

(c) Anaemia

(d) Elevated alkaline phosphatase

Answer: (d)

10. Epstein Barr (EB) virus has been implicated in the following malignancies EXCEPT:

(a) Hodgkin’s disease

(b) Non Hodgkins lymphoma

(c) Nasopharyngeal carcinoma

(d) Multiple myeloma

Answer: (d)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email