MCQs on Chemical Engineering - 17

1. Consider the following compounds:

Which of the above two compounds exhibit functional group isomerism?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1 and 4

Answer: (a)

2. A heat engine has efficiency 1/6. When temperature of sink is reduced by 62°š¶, its efficiency is doubled. What is the temperature of the source?
(a) 37°š¶
(b) 99°š¶
(c) 62°š¶
(d) 124°š¶

Answer: (b)

3. For systems in which no termination is involved, as in the case of ‘Living Polymers’, an expression for the degree of polymerization can be found on the basis of:

1. The entire quantity of the initiator dissociation at the same time
2. All the anions formed by the dissociation initiative chain growth essentially simultaneously
3. All the anion compete equally for the monomer and the monomer is consumed more or less equally by all the anions
4. The entire quantity of the monomer dissociation at the same time

(a) 1, 3 and 4 only
(b) 1, 2 and 4 only
(c) 2, 3 and 4 only
(d) 1, 2 and 3 only

Answer: (d)

4. Consider the following statements regarding polymerization:
1. A high degree of polymerization can be achieved only at very low conversions and low temperatures
2. A high degree of polymerization can be achieved only at very high conversions
3. It is essential to start with exactly equimolar quantities of the reactants to achieve a high degree of polymerization
4. The presence of monofunctional impurities drastically reduces the degree of polymerization

Which of the above statements are correct?
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 2 and 4 only
(c) 2, 3 and 4 only
(d) 1, 3 and 4 only

Answer: (c)

5. The average degree of polymerization Dš‘ can be correlated as:
1. Dš‘=2š‘£, when termination occurs by coupling
2. Dš‘=2š‘£/š‘ , when termination occurs by coupling and disproportionation
3. Dš‘=š‘£, when termination occurs by disproportionation
4. Dš‘=š‘£/š‘ , when termination occurs by disproportionation

Which of the above statements are correct?
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 2 and 4 only
(c) 1, 3 and 4 only
(d) 2, 3 and 4 only

Answer: (c)

6. The kinetic chain length š‘£ is:

Answer: (b)

7. The osmotic pressure (šœ‹) of a polymer solution is related to the number-average molecular weight of the polymer by the relation:

Answer: (a)

8. What is the relation between Kš‘ and Kš‘ for the reaction?
(a) Kš‘< Kš‘
(b) Kš‘> Kš‘
(c) Kš‘=Kš‘
(d) Kš‘=Kš‘=0

Answer: (a)

9. For the process of continuous constant-pressure combustion of a fuel with oxygen taking place in a well insulated space
(a) š‘„=Ī” š»
(b) š‘„<Ī” š»
(c) š‘„>Ī” š»
(d) š‘„=Ī” š»=0

Answer: (d)

10. Which one of the following constituents of cement possesses least setting time?

Answer: (a)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email